Ulju Bilini najviše ocjene za kvalitetu i kakvoću

Ponosni članovi OPG-a Rakovac
Ponosni članovi OPG-a Rakovac

Maslinovo ulje Bilini pulskog OPG-a Rakovac osvojilo je titulu prvog Viceprvaka ekstra djevičanskih maslinovih ulja na ovogodišnjoj manifestaciji ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovog ulja "Povenjak 2016." u Omišu. Kako doznajemo od vlasnika Saše Petkovića, na manifestaciju su se prijavili sasvim slučajno kada ih je Ratko Erlić iz poljoprivredne udruge "Ulika" iz Medulina nagovorio da zajedno s uzorcima drugih članova udruge na natjecanje pošalje i uzorak njihova višesortnog maslinovog ulja Bilini.

Naše ulje je odlično

- Odlučili smo se prijaviti na nekoliko natjecanja ove godine, tek toliko da vidimo kako ulje kotira u odnosu na konkurentna ulja i da dobijemo odgovor od struke koliko smo zaista dobri te da nam stručnjaci, koji imaju iskustvo i znanje, potvrde ono što mi sami i naši konzumenti već znamo - da je naše ulje odlično, veli Petković.

Kako nam navodi, ovo je bio jubilarni, deseti po redu Povenjak, natjecanje ekstra djevičanskih maslinovih ulja i konzerviranih maslina na domaći način, na koje je bilo prijavljeno čak 153 maslinova ulja, od čega su 122 analizom potvrđena kao ekstra djevičanska, a njih čak 88 zlatnih. OPG Rakovac je nagradu dobio na temelju kemijske analize i organoleptičkih svojstava ulja Bilini, koje su proveli stručnjaci Povenjaka, zaradivši najviše ocijene.

Kako nam veli Petković OPG-e je zajedno sa suprugom Vedranom Rakovac osnovao prije nekoliko godina budući da su naslijedili 400 maslina u selu Rakovci na Poreštini, no do lani su masline pobirali isključivo na prijateljskoj bazi.

Poštivanje tradicije

- Tek smo se od ove godine odlučili to podignuti na višu, profesionalniju razinu. Pobrali smo više od pet tona maslina i dobili 650 litara miješanog ulja od sorti istarska bjelica, leccino, buža i pendolino, priča nam Petković i dodaje da im jedini problem stvaraju maslinici koji su dalje od njihova mjesta obitavanja no da ih ovakve nagrade potiču da ustraju na daljnjem radu.

I za kraj jedan kuriozitet - kako je ulje dobilo ime. Kako veli Petković, naziv njihova ulja je u stvari "šopranome" obitelji njegove supruge Vedrane, sa strane njezine bake.

- Premda se obitelj prezivala Šergo, svi su ih zvali "Bilini", zbog njihove svijetle puti. Tako je Vedranina nona, Anđela Šergo, u selu bila poznata kao Đina Bilinova. Odlučili smo preuzeti to staro "drugo prezime" obitelji i po njemu nazvati naš proizvod, u cilju poštivanja tradicije i znanja o uzgoju maslina i pravljenju ulja, kojega smo preuzeli od starih, zaključuje naš sugovornik. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter