U subotu premijerno "Djevojačka večer"

Djevojačka večer
Djevojačka večer

Subotnjom premijerom predstave "Djevojačka večer" Davea Simpsona u režiji Violete Tomić počinje program Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula u veljači. Ova se predstava, iste redateljice (i glumice), ali tada u drugačijoj glumačkoj postavi, izvela u INK-u sredinom studenog 2008. godine, kada je na pulskoj praizvedbi bio i autor predstave, Britanac Dave Simpson. Inače, Violeta Tomić prethodno je, 2001., s istom predstavom, pod naslovom "Žurka za punce", u produkciji ljubljanskog Kulturnog društva B-51 gostovala u Puli 2001. na Danima slovenske kulture.

Pradavni ritual

Osim premijerne izvedbe ove subote u 20 sati, reprize su dan kasnije te 7., 8. i 9. veljače, a u predstavi igraju Valter Roša, Marko Braić, Rade Radolović, Luka Mihovilović odnosno Violeta Tomić, Mia Krajcar, Lana Gojak, Helena Minić Matanić u alternaciji s Larom Živolić.

Redateljica u najavi predstave navodi: "Sve donedavna žena je bila jedini objekt požude u javnim kućama i striptiz barovima. Suvremenost i emancipacija, a naročito kriza i nezaposlenost, donose situaciju, kad su i mnogi muškarci prisiljeni prodavati vlastito tijelo na različite načine. Djevojačka večer je pradavni ritual koji simbolično predstavlja prijelaz iz djevojačkog u zrelo, odgovornije razdoblje žene i majke. To samo naizgled neproblematično pretvaranje, u stvarnosti je prožeto svojevrsnom dozom zavjere. Na djevojačkoj večeri sve se žene (majke, bake, sestre, prijateljice) ponovno pretvore u lude, mlade djevojke koje čeznu za svačim i žele si priuštiti mnogo više od uobičajenog, ali uglavnom ne prelaze granice dozvoljenoga, društvu podobnog ponašanja. Međutim, kad se u ushićenje preobrazbe uključi alkohol, kad se zabava rasplamsa i zaključuje u noćnom klubu s muškim striptizom, onda se granice opasno pomiču".

Tradicionalni koncert u INK-u za Valentinovo u utorak 14. veljače u 20 sati održat će Tamara Obrovac i njen TransAdriatic quartet. Uz njenog dugogodišnjeg suradnika, bubnjara Krunoslava Levačića, nastupit će i dvojica značajnih predstavnika suvremene talijanske jazz scene - pijanist Stefano Battaglia i kontrabasist Salvatore Maiore.

Reprizno "Putovima glagoljaša"

Reprize 45-minutne predstave "Putovima glagoljaša" autorice i redateljice Samante Milotić Bančić na programu su 16. i 17. veljače u 10 sati te 18. veljače u 18 sati. U predstavi igraju David Rovis, Sanela Hasanbegović, Ana Rumak, Valter Roša, Matija Ljuba, Tisa Kliček, Anastasia Garić, Eric Skoko, Lucija Brkić, Leonarda Sep, Karla Medakov, Filip-Josip Turk, Gaia Komšo i Filip Lugarić. Kako piše u najavi, ova predstava vodi putovima glagoljaša kroz spomenike Aleje glagoljaša, a kroz duhovite dijaloge i veselu igru, na ležeran, ali edukativan način, uz puno šale, viceva, pa i malo crnog humora, 'živog' govora djece i mladih 21. stoljeća, prikazuje se povijest pisane riječi na ovim prostorima.

U produkciji zagrebačkog kazališta Moruzgva, u utorak 21. veljače u 20 sati u INK na raspredu je predstava "Kako život" Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Lema. "Kako život" odvija se u staračkom domu.

- Tamo nas spreme ili se spremimo u tzv. trećoj životnoj dobi. Na tom dijelu krivudavoga meandra rijeka života očekuje ušće iza svakog zavoja. Tu su posljednji slapovi i posljednja jezera u našem slatkovodnom koritu izgubljenom veličanstvenim zakonom gravitacije. I to uopće nije depresivan tijek. Dapače! Tamo se i voli i vodi ljubav, i svađa se i miri, čak i tulumari. I tamo se živi, a delikatni detalji takvog života izazvat će katarzični koktel smijeha i suza, navodi se u opisu predstave. U predstavi igraju Biserka Ipša, Siniša Popović, Vinko Kraljević, Ana Begić u alternaciji s Ecijom Ojdanić.

INK gostuje Umagu, Pazinu i Novigradu

U okviru 3. kazališne zime u Istri, INK gostuje 23. veljače s predstavom "Blak" u Umagu, a s istom predstavom dan kasnije u Pazinu. S "Mistero Buffo" gostuje 24. veljače u Novigradu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter