U subotu 8. smotra maslinovog ulja "Ulika 2013"

(Ilustracija/Dejan ŠTIFANIĆ/Arhiva)
(Ilustracija/Dejan ŠTIFANIĆ/Arhiva)

Osma Međunarodna smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja Ulika 2013. održat će se u subotu u 15 sati u hotelu Medulin-Park Plaza u Medulinu. Program manifestacije počet će pokaznom rezidbom maslina koju će demonstrirati inženjer agronomije Edi Družetić. Program će se nastaviti predavanjem pod nazivom "Poboljšanje senzorne kvalitete djevičanskih maslinovih ulja" u 17 sati koje će održati Karolina Brkić Bubola s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Dodjela priznanja i nagrada najboljim maslinarima predviđena je za 19 sati.

Od 71 prijavljenog uzorka dodijelit će se 32 zlatne medalje, 20 srebrnih, osam brončanih, dok su četiri u kategoriji ekstradjevičanskih ulja. Izvan kategorije je sedam ulja. Na smotri će biti predstavljena ulja iz Istre, srednje Dalmacije, Slovenije i s Brača. Organizator smotre je poljoprivredna udruga Ulika koja okuplja 120 članova, većinom maslinara. Medulinska ulja iz godine u godinu razvijaju svoju kvalitetu, a dokaz tome su i ulja Marija Crnoborija te Silvana Tangera koja su 2012. uvrštena u svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei.

Program smotre upotpunit će i nastup Dua Magnolija, Vesne Nežić Ružić te folklorne skupine Društva kulturno umjetničkog stvaralaštva Mendula. Suorganizatori manifestacije su Općina Medulin, Turistička zajednica Medulin i Županija istarska. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter