U pripremi novi cestovni pravci prema Tinjanu, Lindaru i Gračišću

Gračišće (A. DAGOSTIN)
Gračišće (A. DAGOSTIN)

Lipanjska odluka Županijske skupštine o izmjenama i dopunama prostornog plana Istarske županije najviše je izazvala pažnje zbog odredbe o plinu ili nekom obnovljivom izvoru energije kao energentu plominske termoelektrane, dok su neke druge izmjene i dopune plana ostale pomalo u sjeni.

Novi koridori

Jedna takva odnosi se na nove prometne koridore koji su uvršteni u županijski prostorni plan. Iako su zasad samo u fazi istraživanja zanimljivo je vidjeti koje se nove moguće prometnice razmatraju. Na području Pazinštine u poglavlje "Ciljevi razvoja i načela organizacije prostora" odnosno potpoglavlje "Uvjeti određivanja prostora građevina od važnosti za državu i županiju" uvrštene su četiri nove cestovne građevine, od kojih su dvije sasvim nove. Prometnica Rogovići (čvor Pazin-zapad) - Lindarski Križ duga je šest kilometara, a u županijski je prostorni plan kao mogućnost uvrštena još 2002. godine. Ta južna zaobilaznica Pazina i kratica između istoka i zapada Istre vrijedna je prema procjenama Hrvatskih cesta 47,7 milijuna kuna. Njena je gradnja bila najavljena da će krenuti nakon dovršetka porečke zaobilaznice čiji se završetak radova očekuje do Uskrsa. Lupoglavska zaobilaznica, točnije prometnica Vranja (D500)-Lupoglav (D44) dužine 5,5 kilometara, također je u planovima cestogradnje na području središnje Istre, ali zasad tek u fazi projektiranja i geotehničkih istražnih radova.

Druge dvije prometnice na području Pazinštine koje su zasad tek prometni koridori u istraživanju od državnog značaja, ali su kao takve ušle u županijski prostorni plan su: Tinjan (D48)-Rogovići (Pazin-zapad) i Lindarski Križ (D64)-Ivoli (čvor Pazin-istok). Tim bi se novim prometnicama pojedine općine i dijelovi Istre izravno povezali s istarskom autocestom, a time čitavom državom i Europom. Tinjanska prometnica duga oko šest kilometara započinjala bi kod skretanja za selo Picupare i to pravim mostom preko Drage, te se nastavila na današnju lokalnu cestu Ježenj-Rogovići gdje bi se cesta povezala s Istarskim ipsilonom, skretanjima za Pazin ili Žminj, ili bi potencijalni vozač mogao nastaviti po već spomenutoj cesti Rogovići-Lindarski Križ koja bi se mogla početi graditi još ove godine. Izlaz s te prometnice u blizini je Lindarskog Križa, zaseoka Lindara, koji se nalazi između Lindara i Gračišća. Otuda kreće novi prometni koridor u istraživanju Lindarski Križ-Ivoli (u dužini od tri kilometara) s kojim bi se na čvor autoceste Pazin-istok u selu Ivoli izravno spojila općina Gračišće, područje Lindara, ali i šire okolice. Realizacija ovih projekata umnogome bi promijenila prometnu sliku Pazinštine, ali će s obzirom na visoku cijenu izgradnje novih prometnica zasigurno njihovoj realizaciji prethoditi detaljne studije isplativosti. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter