U pripremi nova regulacija prometa u Grožnjanu

Bujska cesta postala bi jednosmjerna prema izlazu (L. J.)
Bujska cesta postala bi jednosmjerna prema izlazu (L. J.)

Mnogi stalni posjetitelji, a i sami stanovnici Grožnjana, sjećaju se ljetnih gužvi, prometnih čepova i drugih nevolja na uskim prometnicama. Nešto je bolja situacija nastala kada je autobusima određeno da dolaze samo do parkirališta kod grožnjanskog groblja, što je omogućeno probijanjem nove ceste od tunela do groblja. Ipak, to još nisu konačna rješenja, problema još uvijek ima, naročito ljeti u vrijeme grožnjanskih kulturnih i drugih događanja. Na sjednici Općinskog vijeća dogovoreno je da se izradi stručna prometna studija koja bi ponudila najbolja rješenja.

Prema sadašnjim procjenama i prvim prijedlozima, jedno od rješenja je jednosmjerni promet županijskom cestom, iz središta Grožnjana prema Stanici i Bujama (Bujska cesta). U tom slučaju duž te prometnice, uz potporni zid, mogli bi se urediti 80-ak parkirnih mjesta za osobne automobile. Ovim rješenjem i posjetitelji koji dolaze makadamskom županijskom cestom od Ponte Portona mogli bi nastaviti put prema Bujama bez poteškoća.

Cesta od tunela do parkirališta kod groblja bila bi dvosmjerna, prvenstveno radi autobusa koji bi se istom cestom i vraćali i ne bi stvarali gužvu u blizini starogradske jezgre Grožnjana. U tom slučaju tu prometnicu od tunela do parkirališta treba proširiti. Ostaje pitanje još kako riješiti promet od parkirališta do središta mjesta. Za sada prevladava ideja da ta kratka dionica bude jednosmjerna prema centru, što je najlogičnije zbog nedovoljne širine te ulice.

Kada će stupiti na snagu nova regulacija, teško je reći s obzirom na našu poznatu administraciju i prikupljanje niza suglasnosti i rješenja. Treba dobiti, uz ostalo, i suglasnost Županijske uprave za ceste za jednosmjerni promet njihovim dijelom Bujske ceste. Neka rješenja se moraju naći, a do tada će sigurno početi radovi na uređenju parkirališta kod groblja koje će moći primati autobuse, kampere i automobile.

Do ljetne sezone pokušat će se urediti i sustav naplate, o čemu se govori već niz godina. Projekt uređenja parkirališta uvršten je u ovogodišnji grožnjanski proračun i radovi na prvoj fazi uskoro će početi. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter