U Kazahstanu počeli mirovni pregovori o Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pregovori o jačanju krhkog prekida vatre u Siriji između izaslanstava predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika počeli su u ponedjeljak u kazahstanskoj prijestolnici Astani unatoč tomu što su u posljednji trenutak pobunjenici odbili izravno razgovarati s predstavnicima režima.

Prvi dio pregovora otvorio je kazahstanski ministar vanjskih poslova Kairat Abdrahmanov obraćajući se članovima izaslanstava koji su sjedili za okruglim stolom u hotelu Rixos u Astani, prenosi agencija AFP.

Vrijeme je da sve strane učine napore kako bi ostvarile napredak "koji sirijski narod zaslužuje", rekao je Abdrahmanov.

Međutim, Ahmed Ramadan, voditelj ureda za odnose s javnošću oporbene Sirijske nacionalne koalicije rekao je agenciji dpa da se sadašnji pregovori neće voditi izravno u četiri oka između pobunjenika i predstavnika režima jer "vrijeme za to još nije sazrelo".

Sponzori pregovora, Rusija i Iran koji su saveznici predsjednika Asada te Turska koja podupire pobunjenike nisu još nekoliko sati do početak pregovora dogovorili tekst prijedloga koji će dati stranama na razmatranje, javila je u nedjelju navečer ruska novinska agencija TASS.

Izaslanstvo pobunjenika istaknulo je da će razgovarati samo o tome kako učvrstiti prekid vatre i dopremiti humanitarnu pomoć opkoljenim gradovima te da neće ulaziti u političke pregovore.

Abdrahmanov je u uvodnoj riječi podsjetio da su razgovori u Astani uvod u mirovne pregovore zakazane za 8. veljače u Ženevi.

"Uvjeren sam da će Astana stvoriti potrebne uvjete za sve strane da nađu primjereno rješenje za sirijsku krizu prema okviru iz Ženeve", rekao je.

Prekid vatre koji su dogovorile Rusija i Turska stupio je na snagu krajem prosinca no borbe između vladinih snaga i pobunjenika nastavile su se.

Pobunjenici, sirijska vlada i ljevičarske skupine Kurda, koje međutim nisu pozvane na pregovore, bore se na različitim bojišnicama protiv ekstremističke organizacije tzv. Islamske države,  a ona nije obuhvaćena dogovorom o prekidu vatre.

Sukob u Siriji početo je mirnim prosvjedima protiv vlade predsjednika Asada u ožujku 2011. i prerastao je u pobunu i građanski rat s više od 310.000 žrtava i milijunima raseljenih i izbjeglih u predratnoj sirijskoj populaciji od 22 milijuna stanovnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter