U Istri sve više svadbi izvan općine i crkve

Vjenčanice Biba
Vjenčanice Biba

"Vjenčanja više nisu in, tko još ima vremena osmislit svadbu, trošit tolike silne šolde na to", riječi su koje u posljednje vrijeme dosta često čujemo. No, da to ne mora biti nužno tako pokazuje i festival vjenčanja SPOSAnews, koji je stigao do svog 17. izdanja i koji je tijekom vikenda održan u Domu hrvatskih branitelja.

Sve za vjenčanje

Osim klasične revije vjenčanica, svečanih haljina za gošće na vjenčanjima, ali koje se mogu nositi i za druge prigode, tu je održan niz tematski osmišljenih sadržaja upravo za taj dan, koji bi trebao biti najsvečaniji u okrunjivanju ljubavi mladenaca.

Na štandovima je bilo izloženo prstenje, brojni fotografi nudili su svoje usluge, pokazivali kako izgledaju njihovi bookovi, slastičari su predstavili svoje slastice, a održane su i radionice izrade buketa, kreacija od čokolade, kao i plesnih koraka, jer ukoliko se održi prava svadba – poželjno je znati i nešto otplesati.

No, središnji dio manifestacije dakako da su bile revije. Kao i uvijek, predstavljene su različite vizije mladenke, od klasične, futurističke, casual, za svakoga ponešto, a te haljine nisu bile samo za klasične svadbe, nego i za one na originalnijim, egzotičnijim mjestima. Saznali smo da su Istrani, kao i svi oni koji žele ovdje uploviti u bračne vode po tom pitanju manje konzervativni od primjerice susjeda Talijana, koji vole sudbonosno "da" izreći u općini ili pak u crkvi. Kod nas, vele razni organizatori vjenčanja, mladenci vole sklopiti brak i u prirodi, na plaži, otoku, ili je pak to mjesto upoznavanja, sve dakako ovisi o prigodama i afinitetima.

Ima onih mladih koji žele vjenčanje samo za najintimniji krug obitelji, ali i onih koji žele klasičnu svadbu, s profesionalnim fotografom i fotografijama pored mora na uobičajenim šetalištima, ali i na nešto drukčijim, neuobičajenim lokacijama.

Idealna destinacija

Također, sve većim izborom slastičarnica, sve je veći izbor torta, i što se tiče sastojaka i oblika, tako da je i ovdje ponuda šarolika. Zanimljivo je napomenuti da su Sposu pohodili pripadnici raznih generacija, od onih starijih, pa sve do djece, koja su s divljenjem gledala vjenčanice.

Održan je i okrugli stol o Istri kao destinaciji za vjenčanje, a sudjelovali su Marijana Dabo Percan kao organizatorica, Goran Franković u ime TZ Istarske županije, Sanja Cinkopan Korotaj iz TZ Grada Pule, Rajko Boričić iz Foto Festivala, Velka Šuran iz Lf Weddinga, Paola Damijan kao predstavnica pekare i slastičarnice Concettino, Marko Račan iz videoprodukcije Artimi i Biljana Pliško iz Vjenčanica Biba te gosti iz Italije. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter