U Galeriji Makina otvoreno izložba Petera Raucha

Peter Rauch  (D. MEMEDOVIĆ)
Peter Rauch (D. MEMEDOVIĆ)

„Die Umwelt“ naziv je izložbe fotografija i instalacija ljubljanskog umjetnika Petera Raucha otvorene u galeriji Makina.

- Taj naziv izložbe dolazi s jedne strane iz filozofije Martina Heideggera, a s druge strane iz biologije i znači kako se jedno biće snalazi u nekom okolišu. To je neka relacija – kako sam ja u svijetu. To je za mene prva stepenica, prva točka kada neki kreativni proces počinje. Tako sam počeo fotografirati – putovao sam naokolo, promatrao svijet i fotografirao. Onda stvari postaju kompleksnije i strukturiraju se kompleksniji koncepti, a „Die Umwelt“ je tek prvi dio serije nazvane „Objekti“, kaže Rauch, inače diplomirani arhitekt, magistar fotografije i doktorski kandidat iz područja filozofije i teoretske psihoanalize.

Na ulasku u Makinu osim fotografija velikog formata na zidovima u oči upadaju i čudni kaiševi izvješeni lijevo od ulaza kao i nekakvi neraspakirani objekti, s druge strane galerije.

- To ne predstavlja ništa, nije ništa što bi moglo reprezentirati ili značiti nešto drugo. To je tamo, objašnjava Rauch. Crne trake su dijelovi fotografije koje su odrezane prije stavljanja fotografija u galeriju, a sve fotografije su ručni rad, rađene analogno. „Objekt sam za sebe kada je zapakiran, kada je u okviru, stiže u galeriju, izađe iz nje, dođe do mene u moj depo i uvijek ima drukčiju ambalažu, zato je za mene kao objekt zanimljiv pa ga zato pokušavam staviti u galeriju i na ovakav način da ga vidimo kao objekt, a ne kao sliku“, kaže Rauch.

Respektiranje prostora

Dekan ljubljanske Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje Boštjan Botas Kenda, rekao je otvarajući izložbu da se „naježi od veselja“ kada čuje da će Peter Rauch negdje izlagati jer zna da će on, Kenda, doći u neki prostor gdje će se iznenaditi.

- Značajno je kod Raucha to respektira svoju provenijenciju kao arhitekt, grafički dizajner, filozof i fotograf. S tim odabirom jezika otvara neka polja koja moramo stalno posmatrati. On respektira prostor jer fotografija nije slika koju ti konzumiraš nego otvaraš relaciju do objekta. Objekti su ti koji stvaraju neki krajolik, baš to je taj Umwelt – ili papir, ili postava, ili ono što je u galeriji kada vlasnik izađe iz nje, kaže Kenda.

Izložba je otvorena do 3. srpnja. (M. RADIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter