U galeriji Makina otvorena izložba Bojana Salaja

(D. Memedović)
(D. Memedović)

U galeriji Makina preksinoć je otvorena izložba fotografija „Korespondencije“ ljubljanskog autora Bojana Salaja koja je rezultat suradnje i razmjene između Makine i Ljubljanskog  Centra za suvremenu fotografiju Photon.

Nakon što je galerija Makina u Ljubljanu u svibnju poslala pulskog fotografa Igora Zirojevića s izložbom „Grad interval“, u uzvratni, radni posjet stigao je Salaj. Izložba je sastavljena od različitih serija iz posljednjih deset godina. Kako je napomenuo kustos izložbe i voditelj galerije Photon Miha Colner, Salaj se na sceni pojavio početkom 1990-ih i kada su organizatori razmišljali što donijeti u Pulu imali su više opcija pa su se odlučili ne na pregled, nego više na odabir pojedinih radova iz posljednjih deset godina. Između ostalih, u Puli su predstavljeni radovi „Interijeri“, „Canary Wharf“, „Interijeri-Korespondencije“  te „2015: Jedna EU Rapsodija“. U različitim radovima i serijama fotografija iz posljednjih deset godina Salaj istražuje stanje suvremenog društva i njegovih struktura moći.

Većina stvari je iz prvog dijela serije „Interijeri“, nakon čega slijedi novija stvar iz 2014. godine, iz izložbe održane u Narodnoj galeriji u Ljubljani, a u malom prostoru projicira se Salajev video „2015: Jedna EU Rapsodija“. Sve su to razni dijelovi sastavljeni u jednu izložbu koja je na neki način postala medij sam sebi, sastavljena iz različItih stvari. Tu ima priča o društvenim promjenama, ekonomiji, institucijama i sve to prikazano kroz medij fotografije.

- Mislim da baš danas trebamo biti angažirani, ulaziti u društvena pitanja s vlastitim stavom koji bi trebao izazvati neke promjene za koje mislim da su nužne. Ove fotografije na prvi pogled nisu toliko atraktivne, ali baš me taj dokument fotografije zanima jer uvijek je nešto iza toga. Treba to staviti u neku novu konstelaciju, u ovoj prigodi to su neke institucije koje imaju neki suodnos i etos, to je moj osobni stav kako prilaziti nekim društvenim problemima. Mislim i nadam se da je to neka angažirana fotografija, kazao je autor otvarajući izložbu koja će se moći razgledati do prvog dana listopada. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter