U dolini Mirne ponovno otrovan pas tartufar

Veterinar uz otrovanog njemačkog ptičara (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Veterinar uz otrovanog njemačkog ptičara (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ponavlja se horor u dolini Mirne - nakon dvotjednog zatišja ponovo je otrovan pas tartufar, dvije godine star mužjak njemačkog ptičara, na istom mjestu gdje su neki od pasa otrovani i prethodnog puta, na livadi uz državnu cestu, nedaleko od skretanja za Mali Mlun. Sezona tartufa nije ni počela, službeno se otvara 15. rujna, a u dolini Mirne već je krajem kolovoza otrovano sedam pasa tartufara. Od ukupno osam otrovanih pasa, do sada su dva uginula.

Teško je vjerovati, kažu tartufari, da se njemački ptičar jučer otrovao mesnim mamcima starim petnaestak dana, kada je u međuvremenu padala obilna kiša koja ih je isprala pa je pretpostavka da je trovač stavio nove mamce.

Zadnji su puta to bile polpete od mljevenog mesa "začinjene" plavim granulama nalik na pužomor, a novi mamci ponovo sadrže ovaj otrov koji se može nabaviti u svakoj poljoprivrednoj ljekarni.

- Isti simptomi, isti otrov, ista lokacija, rekao nam je u jednoj rečenici slikovito Tomislav Čanić, veterinar u privatnoj veterinarskoj praksi. Drugim riječima, simptomi se podudaraju s onima prethodnog trovanja. Otrov djeluje na nervni sustav, pas se trese, zanosi se zadnjim krajem, pojačano luči slinu i otežano diše. Ukoliko je pojeo veću količinu otrova, u vrlo kratkom roku ugine.

"Preparat je vrlo toksičan i agresivan te pas što prije treba dobiti protuotrov", kaže Čanić te apelira na vlasnike pasa da pripaze na toj lokaciji.

Njemački ptičar za sada je stabilno zahvaljujući pravovremenoj reakciji vlasnika koji ga je odmah dovezao veterinaru koji je novi slučaj trovanja pasa prijavio policiji. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter