Trump odbacuje bilo kakav sukob interesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Donald Trump uvjeren je da ne mora prekinuti veze sa svojim poslovnim carstvom kada 20. siječnja prisegne za 45. američkog predsjednika, no u to nije uvjerio demokratskog senatora koji priprema rezoluciju kojom bi onemogućio kralja nekretnina da istodobno upravlja državom i vlastitim tvrtkama.

Sjedinjene Države nemaju zakon koji bi američke predsjednike obvezivao da zamrznu svoje poslovanje, no prijašnji stanari Bijele kući ipak su to činili, piše BBC u srijedu.

"Teoretski, mogu savršeno voditi svoje poslovanje i savršeno voditi zemlju", rekao je Trump za dnevnik The New York Times.

Međutim, dodao je da bi ipak "želio učiniti nešto" da razdvoji ta dva područja odgovornosti.

Demokratski senator Ben Cardin želio bi da budući predsjednik svoje privatno poslovanje od predsjedničkih dužnosti razdvoji i službeno.

Cardin će zato idući tjedan predstaviti rezoluciju kojom poziva izabranog predsjednika da potpiše ugovore "blind trust" kojima poslovanje predaje u ruke upravitelju ili da poduzme neke slične mjere sukladno ustavu kojima bi izbjegao potencijalni sukob interesa.

Specijalizirani časopis Forbes procjenjuje Trmpovo bogatstvo na 3,7 milijarda dolara, a tom imovinom mogul nekretnina upravlja putem 500 različitih poduzeća.

Primjer za mogući sukob interesa je Trump International Hotel,  nedavno otvoren u Washingtonu, piše BBC i napominje da Trump već sada profitira od golemog priljeva posjetitelja koji sa zanimanjem razgledaju nekretninu budućeg stanara Bijele kuće.

Novootvoreni hotel leži na zemlji za koju je koncesiju dala savezna vlada, a kada Trump preuzme dužnost 20. siječnja, on će istodobno postati i vlasnik i zakupac.

Upitno je, nadalje, sudjelovanje Trumpove kćeri Ivanke u telefonskom razgovoru što ga je njezin otac vodio s argentinskim predsjednikom Marucijom Macrijem.

Argentinska vlada odbacila je navode da je Donald Trump zamolio Macrija da odobri gradnju projekta koji planira izvesti jedno od njegovih poduzeća u Buenos Airesu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter