Trump je prije šest godina htio ulagati u Brijune

Hoće li konačno Brijuni dobiti svog investitora? (Milivoj MIJOŠEK)
Hoće li konačno Brijuni dobiti svog investitora? (Milivoj MIJOŠEK)

Zanimanje za ulaganje u Brijune pokazali su mnogi svjetski multimilijarderi i biznismeni, no, kako stvari stoje, za sada je jedini pravi investitor bio i ostao Paul Kupelwieser, industrijalac koji je malarično otočje početkom 20. stoljeća pretvorio u elitno ljetovalište. Brijuni su u međuvremenu ocvali, a posljednjih petnaestak godina razgledavali su ga mnogi moćnici, bogataši i poduzetnici, među njima i bivši dugogodišnji predsjednik prestižne talijanske modne kompanije Brioni, Umberto Angeloni, koji je 2004. na otočju pokrenuo polo turnir koji je naprasno prekinut nakon samo tri godine.

Veliko zanimanje

Za ulaganje je navodno bio zainteresiran i donedavni vlasnik Formule 1 Bernie Ecclestone, koji je posjetio Brijune, ali i Adrian Zecha, vlasnik svjetskog lanca superluksuznih malih hotela Amanresorts, koji je također u Puli boravio u društvu svog tadašnjeg partnera Gorana Štroka. Među ostalima, spominjalo se i zanimanje vlasnika lanca kockarnica u Las Vegasu Stevea Wynna.

Konkretno zanimanje za ulaganje u istarski projekt pokazala je i američka tvrtka G2 Investment Group na čelu s Toddom Morleyjem. Iako su svi investitori bili oduševljeni prirodnim ljepotama i pozicijom otočja, nije se doguralo dalje od početnog interesa. Najvećim dijelom razlog su ograničenja prostornog plana koja proizlaze iz statusa Brijuna kao nacionalnog parka i ograničenog broja ležajeva koji su mogući u objektima na Velikom Brijunu.

Posebno je zanimljivo da je otočje 2011. posjetio i Joseph Cinque, izaslanik Donalda Trumpa, kojeg je primio Ratomir Ivičić, tadašnji direktor Brijuni Rivijere osnovane upravo radi ulaganje u otočje, ali i priobalni pojas dulji od 20 kilometara koji gravitira otočju.

Cinque, inače direktor Američke akademije za ocjenu hotelijersko-ugostiteljskih sadržaja i ponude, predstavljen je tada kao jedan od najbližih Trumpovih suradnika a i ovih je dana, za vrijeme inauguracije novog američkog predsjednika, bio viđen u njegovoj blizini. Tada je Cinque najavio mogućnost da u sljedećoj prigodi Hrvatsku posjeti u Trumpovom društvu, no do toga nikada nije došlo.

Prošlo je šest godina, a Trump je, umjesto da dođe na Brijune i uloži silne milijune, postao predsjednik SAD-a i dok je na toj funkciji ne smije se baviti biznisom.

Vlado Kraljević, kojeg smo kontaktirali kao jednog od dugogodišnjih Trumpovih prijatelja, inače vlasnik licence za izbor Miss Universe Hrvatske i Slovenije, objašnjava da je Trump prebacio biznis na sinove Erica i Donalda Juniora, dok se kćer Ivanka bavi politikom. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter