Trofej Umaga uvod u biciklističko proljeće

Vinko Polončič, Ivica Gržinić, Davor Brenko, Sandra Bravar Radizlović i Vili Bassanese (M. GAVRAN)
Vinko Polončič, Ivica Gržinić, Davor Brenko, Sandra Bravar Radizlović i Vili Bassanese (M. GAVRAN)

Na konferenciji za novinare koja je održana u umaškom hotelu Sol Garden Istra čuli smo pojedinosti o 2. trofeju Umaga, biciklističkoj utrci na kojoj će u srijedu, 5. ožujka, nastupiti 34 ekipe iz Europe i Japana s oko 200 natjecatelja.

O toj, jednoj od pet značajki turističkog klastera sjeverozapadne Istre, govorili su direktorica TZ-a Umaga Sandra Bravar Radizlović, gradonačelnik Vili Bassanese i direktor poslovnog razvoja Istraturista Davor Brenko. O sportskom dijelu drugog izdanja umaške manifestacije zanimljive detalje iznijeli su direktor utrke Ivica Gržinić, trener Meridiane Kamen iz Pazina Vinko Polončič i jedan od najboljih vozača pazinskog kluba Emanuel Kišerlovski.

- Ova jednodnevna utrka je u kalendaru svjetske biciklističke organizacije (UCI) i jedna je od najjačih za mlade vozače. Voze je kontinentalne, nacionalne, regionalne ekipe i najugledniji klubovi s europskog područja. U ovom pripremnom razdoblju ovakva je utrka kao naručena za sve one koji iskazuju interes za sudjelovanjem.

Mnoge ne uspijemo primiti iz jednostavnog razloga što ne možemo "prekoračivati" optimalnu brojku od 200-tinjak biciklista. Dobro je da se ovaj termin ustalio i nastojat ćemo ga zadržati zbog činjenice da se brojnima uklapa u ciklus pripremnih vožnji, ističe Ivica Gržinić.

- Svoj dolazak potvrdili su vrhunski biciklisti iz Japana, Rusije, Norveške, Njemačke, Češke, Austrije, Italije, Slovenije te drugih zemalja. Svima njima to je prilika za testiranje trenutačne forme pred natjecateljsku sezonu, a za to je ova trasa kao naručena.

Bit će tu poveći broj istaknutih, odnosno vrhunskih vozača kao što su Luka Pibernik, Aljaž Hočevar i Matej Mugerli iz Slovenije, potom mladi Nijemac Silvio Herklotz i članovi pazinske ekipe Emanuel Kišerlovski i Davide Mucelli.

Zahvalni smo Gradu Umagu, umaškom TZ-u i Istraturistu za svu dosadašnju suradnju, naravno i za buduću, rekao je Gržinić.

Trener pazinske momčadi govorio je o konkurenciji, koja će itekako biti poticajna za njegove vozače, koji su dosad već odradili dobar dio pripremnog ciklusa uz nekoliko odvoženih utrka, među kojima će im i ova biti prava provjera mogućnosti.

Nešto više o aktivnostima pazinskih biciklista kazao nam je Emanuel Kišerlovski otkrivajući da Meridiana Kamen "konjica" željno čeka preksutrašnju utrku.

- Dobro smo radili. Iza nas su tri utrke koje smo vozili u Italiji i sve je proteklo po planiranom scenariju. Nadam se da će nam ovaj ispit biti uspješan i pokazati nam što nam je raditi u razdoblju koje je pred nama. Mislim da bi ova sezona trebala pokazati da imamo natjecateljskog potencijala za još veće domete.

U ekipi vlada zajedništvo i skladna atmosfera, što je više nego dobar znak, uz činjenicu da dosad nismo imali gotovo nikakvih teškoća. Neka tako ostane i ubuduće, a to može samo značiti jedno - unapređenje naših klupskih postignuća, rekao je Kišerlovski.

Uz BK Meridiana Kamen suorganizatori su Grad Umag, njegov TZ, Istraturist te Istarska razvojna turistička agencija.

Start utrke je u srijedu u 11 sati u Stella Marisu, a prvi vozači se očekuju na cilju oko 14.30 sati, nakon čega će odmah biti proglašenje pobjednika. Inače, biciklisti će voziti od Stella Marisa preko Zambratije, Savudrije, Plovanije i Sv. Marije na Krasu do Umaga, sedam takvih krugova u dužini od 163,3 km. (M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter