Trinajs ekipa, trinajs špahori, na trinajs ur

Branka Pantović, Ivan Mijandrušić i Vlado Pantović (A. DAGOSTIN)
Branka Pantović, Ivan Mijandrušić i Vlado Pantović (A. DAGOSTIN)

Trinajs ekipa, trinajs špahori, na trinajs ur počinje i kuhat će se pet ur kako ča su naše none govorile, najavio je subotnji 14. Festival istarskih maneštri na gračaškom Placu općinski načelnik Ivan Mijandrušić. Kušanje i ocjenjivanje maneštri predviđeno je u 18 sati, a proglašenje najboljih sat vremena kasnije.

Slovenci i TV kuhari

Posjetitelji će moći birati između 12 maneštri: z lazanjami ekipe iz slovenskog Gračišča, z merlinon i fažolon ekipe iz Čavla, z koromačen gračaške konobe Marino, z jačmikom pazinskog hotela Lovac, z repon agrotuzima Dol iz Gologoričkog Dola, z bobići pazinskog bistroa Pod lipom, z mladin kapuzon ekipe Poljanci iz Zabrežani, s trukinjon Veselih kuhara iz tv emisije "3,2,1 kuhaj" (Vlado i Branka Pantović), zatim zelenu maneštru ekipe Gračišćanke, jotu župnog zbora Sveti Vid iz Gračišća, blatnu maneštru ekipe Žminjci te maneštru "Mokre noge" ekipe iz slovenskog Mokronoga koja će pripremiti i "praženi krompir" ili po domaće  kumpir na padelu.

Ove je godine naglasak na kušanju više vrsta maneštri pa će posjetitelji moći za bon od pet kuna dobiti decilitar odabrane maneštre, dok kupnja festivalske keramičke zdjelice, vrijedne 50 kuna, omogućava kušanje neograničenog broja maneštri. Za bon od pet kuna mogu se dobiti i palačinke ili dva decilitra pića po izboru. Prvonagrađeni kuhari maneštri dobit će istarski pršut, drugonagrađeni istarski sir, a trećeplasirani bocun istarskog vina. Birat će ih peteročlani žiri sastavljen od predstavnika općine, publike, kuhara, ekipe "3,2,1 kuhaj" i novinara. Dodijelit će se i nagrada publike. Tijekom subote odigravat će se boćarski i malonogometni turnir.

Nedjeljna pučka fešta Vidova počinje svečanom misom povodom blagdana sv. Vida, zaštitnika Gračišća. U 15 sati počinje biciklijada na kojoj će sudjelovati i biciklisti iz slovenskog Mokronoga, a istodobno će se odigravati polufinale i finale boćarskog turnira, kao i nastupi Žminjskih mažoretkinja, dok završnica malonogometnog turnira počinje u 18 sati.

Trka z tovari

Popularna Trka z tovari zakazana je 19 sati, a očekuje se deset ekipa koje se svake godine maskiraju u aktere političke scene. U večernjem zabavnom programu kao predgrupa nastupa Tu i tamo bend iz Vižinade te Mauro Staraj i La Banda. Prije svega toga, u petak će se u 18 sati na Placu održati svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine. Nastupit će vokalna skupina Jažulice i Frndalice, Pazinske mažoretkinje te polaznici područnog vrtića i škole. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter