Tri čaše jogurta ili mlijeka dnevno jačaju kosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri čaše nemasnog jogurta ili mlijeka dnevno jačaju kosti, pokazalo je novo američko istraživanje koje prenosi britanski list Telegraph.

Američki znanstvenici utvrdili su da sredovječne osobe koje popiju najmanje tri šalice jogurta ili mlijeka dnevno imale na testiranju veću gustoću kostiju što je značilo da su njihove kosti otpornije na prijelome.

No, takav učinak nemaju primjerice konzumiranje sladoleda ili vrhnja.

Dr. Shivana Sahni s Hebrew SeniorLife Institute of Ageing Research koji je povazan s harvardskim sveučilištem kazala je kako "mliječni proizvodi sadrže nekoliko važnih sastojaka koji su dobri za zdravlje kostiju". Ona pri tom upozorava da vrhnje i namirnice koje su od njega proizvode poput sladoleda imaju manje tih sastojaka i više masnoća i šećera.

Odabir mlijeka ili jogurta s nižim udjelom masnoća umjesto vrhnja može povećati unos bjelančevina, kalcija i vitamina D dok se istodobno ograničava unos zasićenih masti.

Znanstveni tim je do zaključaka došao u okviru istraživanja koje je obuhvatilo više od tri tisuće američkih ispitanika. Osteoporoza u kojoj kosti gube gustoću i postaju krhkije pogađa milijune starijih osoba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter