Tijela nađena u stanovima, apartmanima, u moru...

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Protekla godina u Istri, osim po teškim prometnim nesrećama u kojima su poginule 24 osobe, bit će zapamćena i po tragičnim smrtima, što onima koje su proizašle kao splet nesretnih okolnosti, što onih proizašlih iz kaznenih djela. Izdvojili smo najupečatljivije zabilježene na stranicama crne kronike, njih devet.

Misteriozne smrti

Jedna od najmisterioznijih i nezapamćenih smrti svakako je bila, a i ostala  smrt, dvoje mladih, gostiju na svadbi upriličenoj na agroturizmu  Bačva kod Višnjana. U nedjelju ujutro, 25. listopada, dan nakon svadbe, mladoženja je u apartmanu pronašao mrtve kuma Patrika Blaška (27) iz Poreča i njegovu djevojku Laru Nikolić (22) iz Varvari. Njihova smrt, nezapamćena tragedija, duboko je potresla ne samo njihove obitelji, već mladence i sve ostale goste na svadbi,  vlasnika agroturizma te cjelokupnu istarsku i hrvatsku javnost. Nekoliko se dana spekuliralo o uzroku njihove smrti, a budući da u interesu kriminalističke istrage policija nije priopćavala ništa, mnogi su prvo pomislili, a i mediji izvještavali, da bi se moglo raditi o predoziranju nekom drogom. No, takve aluzije isključio je nalaz DNK, kojim je nedvojbeno utvrđeno da su mladić i djevojka preminuli od trovanja ugljičnim monoksidom. No tu misterij okolnosti njihove smrti nije riješen, jer do danas nije priopćeno ili utvrđeno kako je ugljični monoksid dospio u apartman u kojem su spavali.

Nekoliko mjeseci prije tragične smrti mladog para, točnije u srpnju, istarska javnost bila je iznenađena i pomalo preplašena pronalaskom mrtvih tijela velečasnog Josipa Racana (76) i njegove 88-godišnje rođakinje u župnom stanu u sklopu crkve Dobrog pastira u Potpićnu. Svećenikovo tijelo navodno je nađeno na stubištu, a njegove rođakinje u kuhinji, u invalidskim kolicima. Šira javnost pomislila je da su ubijeni, žrtve nekog provalnika, a misterij njihove smrti pojačala je činjenica što ih nekoliko dana nitko nije vidio, niti čuo. Ta činjenica je i navela jednog svećenika iz pićanskog dekanata da ih posjeti, a kada je naišao na zaključana vrata župnog stana, pozvao je policiju. Obdukcijom tijela utvrđeno je da je svećeniku zatajilo srce, a da je njegova rođakinja, invalidna osoba, preminula od dehidracije i iscrpljenosti.

Ubojstva

U Istri su lani počinjena tri ubojstva, jedno u siječnju u Fažani, drugo je uslijedilo svega dvadesetak dana kasnije u Musaležu kraj Poreča, a treće u srpnju u Novigradu. U sva tri slučaja za počinjenje zločina osumnjičena je po jedna osoba koja je bila u poslovnoj ili bliskoj vezi sa žrtvom. Za ubojstvo 65-godišnjeg pekara u Fažani i 27-godišnjeg mladića u Novigradu osumnjičeni su njihovi poznanici, dok je u Musaležu ženu ubio suprug, koji je malo zatim i sebi oduzeo život. Tijela supružnika pronađena su u stanu, a razlog tragedije mogla bi biti ljubomora.

Dvojica muškaraca osumnjičenih za ubojstva su u pritvoru pulskog Županijskog suda. Protiv jednog u tijeku je suđenje, dok je protiv drugog nedavno podignuta optužnica. Za ubojstvo 65-godišnjeg Marka Prekljušaja, pekara iz Vodnjana, sudi se  45-godišnjem Prenu Markaju iz Pule. Motiv ubojstva raspetljava se u sudskoj dvorani, a navodno se radi o novčanom dugu žrtve prema optuženiku i njihovom poslovnom odnosu oko preuzimanja Prekljušajevog pekarskog obrta. Prekljušaj, vlasnik pekare Corso, ubijen je u večernjim satima u svom stanu u Puljskoj ulici 41 u Fažani. Policija je slijedećeg dana na području Bjelovara uhitila Prena Markaja te ga predala istarskoj policiji koja ga je privela na pulski Županijski sud, a potom je završio u pritvoru iz kojeg u pratnji pravosudnih policajaca dolazi u sudnicu.

Za ubojstvo 28-godišnjeg Marija Šarčevića iz Požege, koji je bio sezonski radnik u Laguni Novigrad, optužen je njegov poznanik, također sezonski zaposlenik u Laguni Novigrad, 23-godišnji Ante Memić iz Ivanske kod Bjelovara. Žrtvu je 29. srpnja oko 5 sati nakon svađe i tučnjave u Ulici Murvi u Novigradu  izbo nožem te mu zadao smrtonosne ozljede.

Zapetljan u moru

Splet nesretnih okolnosti odnio je i život 26-godišnjeg Alena Bulića iz Vodnjana. On je sredinom kolovozu ronio na dah u moru na pulskim Valovinama, na dubini od osam metara. Lovio je ribe, ali mu se konopac, kojim je bio vezan za ronilačku bovu, zapetljao oko kamena te nije mogao izroniti. Da dulje vrijeme ne izranja primijetili su malobrojni kupači te su pozvali pomoć, ali se za spas njegova života više nije dalo ništa učiniti.

Samoubojstva u porastu

U Istri su si u prošloj  godini, prema policijskoj statistici, 32 osobe oduzele život, sedam više nego lani. Na taj čin odlučilo se 24 muškaraca i osam žena. Njih 11, bilo je starije od 65 godina, devet u dobi od 51 do 65 godina, sedam u dobi od 36 do 50 godina,  četiri u dobi od 19 do 25 godina te jedna u dobi od 26 do 35 godina. (Marica KOŠTA i Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter