Test za rano otkrivanje sklonosti depresiji


Britanski stručnjaci za mentalno zdravlje djece pozivaju da se u školskoj dobi započne s ranim otkrivanjem rizika za razvoj mentalnih bolesti kod djece poput depresije i razvili su test koji pouzdano otkriva one s visokim rizikom.

Test se može obaviti uz pomoć računala i može poslužiti kako bi se alarmirali liječnici i psiholozi, kaže neuropsihijatrica Barbara Sahakian s britanskog sveučilišta u Cambridgeu koja je sudjelovala u izradi testa.

Dječji psihijatar Ian Goodyer, koji je također radio na testu, kazao je kako testiranje djece u dobi od 11 do 12 godina može otkriti one koji imaju veći rizik razvoja mentalnih bolesti poput depresije.

Mentalni problemi česti su kod mladih i smatra se da oko deset posto djece u dobi od pet do 16 godina u Britaniji pati od neke vrste mentalnih poremećaja. Tinejdžersko doba također je kritično za razvoj jakih depresija, bolesti koja ostavlja teške posljedice na ljude i gospodarstvo širom svijeta.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji oko 350 milijuna osoba širom svijeta pati od depresije i procjenuje se da će do 2020. ta bolest stati uz bok srčanim bolestima kao najčešća bolest na svijetu.

Prema radu objavljenom u stručnom časopisu PLOS One testiranje se provodi računalom i pokazuje emotivni doživljaj kod djece koja primjerice riječima poput "veselo", "neuspjeh" ili "raspon" moraju pridružiti pozitivnu negativnu ili neutralnu ocjenu.

Testiranjem je utvrđeno da djeca koja su do dobi od šest godina bila u kući izložena čestim roditeljskim svađama te ona s varijacijama gena povezanog s lučenjem neurotransmitera serotonina u mozgu imala značajnijih teškoća u određivanju 'boje' riječi.

Znanstvenici kažu da to pokazuje da ta djeca nisu sposobna procijeniti emocionalni odgovor. 

"Dokazi pokazuju da doprinos daju i naši geni i iskustva u djetinjstvu", kaže Goodyer. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter