Tea Tulić: Roman međugeneracijske solidarnosti

Neven Ušumović i Tea Tulić  (Arhiv Gradske knjižnice Umag)
Neven Ušumović i Tea Tulić (Arhiv Gradske knjižnice Umag)

Predvodnica novog naraštaja mladih pisaca iz Rijeke, okupljenih oko književne udruge Katapult, Tea Tulić, gostovala je u Gradskoj knjižnici Umag, što je bio posljednji književni susret u programu umaškog Mjeseca hrvatske knjige.

Najviše se govorilo o njezinom hvaljenom prvijencu "Kosa posvuda" u lanjskom izdanju Algoritma, koji je nakon zagrebačkog izdanja upravo objavljen i u beogradskoj nakladi Lom. Tulić, kako je rekao ravnatelj Gradske knjižnice Neven Ušumović, svojim djelom u potpunosti korespondira s ovogodišnjom temom Mjeseca hrvatske knjige - međugeneracijskom solidarnosti.

U njenom romanu se na suptilan, neizravan način, glasom mlade djevojke, pripovijeda potresna obiteljska priča o majci oboljeloj od raka. U prvom planu, je ženska obiteljska linija: kći-majka-nona, briga koja ih spaja i izmjena uloga do koje dolazi usred majčine bolesti, objasnio je u uvodu Ušumović pred brojnom publikom.

- Knjigu sam pisala u vrijeme dok su mi se iste stvari događale u životu. U početku nisam htjela pisati glasom mlade djevojke, ali onda sam shvatila da taj glas neprestano čujem u sebi. Nije to infantilnost, kako pišu kritičari, to je prije pokušaj da se pokraj sve težine situacije zadrži dječja zanesenost, čuđenje nad svim onim sitnicama koje čine život. Toj djevojci, kojoj je na neki način sada njezina majka - zbog svoje bolesti - postala dijete, jako je teško. Ona i dalje želi biti u okrilju svoje majke, ona želi ostati njezina mala djevojčica, ispričala je Tulić.

I ova večer, kao i sve ostale u Mjesecu hrvatske knjige, organizirana je u suradnji sa Srednjom školom "Vladimir Gortan" iz Buja. I gošća je bila iznenađena njihovim poticajnim pitanjima. Drugi dio večeri bio im je osobito zanimljiv, budući da se razgovor poveo o književnim počecima, prvim spisateljskim pokušajima i načinima na koji mladi, neafirmirani pisac može doći do svoje prve knjige. Udruga Katapult, čija je Tulić predsjednica, upravo je i osnovana 2006. da bi se omogućilo tiskanje prvijenaca ne samo riječkim, nego i istarskim piscima. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter