Tartufari revoltirani: Generaliziranje baca ljagu na sve vlasnike tartufarskih pasa

Fotografije iz mejla koji je Mae Isaksson odaslala gradovima i općinama te turističkim zajednicama u zoni tartufa
Fotografije iz mejla koji je Mae Isaksson odaslala gradovima i općinama te turističkim zajednicama u zoni tartufa

"Na slici vidite Blondy. Kad sam je preuzela imala je 10 godina. Poznata je na širem području Motovunštine kao jedan od najboljih tartufarskih pasa. Vlasnik je pokušao sve da je dobije natrag. Mnogi stanovnici Motovuna mjesecima su pokušavali 'udomiti' ili kupiti Blondy. Neki su je htjeli samo 'posuditi'. Jer osim što je bila izvrstan tartufarski pas, bila je odlična i u poduci mlađih pasa u traženju tartufa. Kilogram tartufa košta oko 25.000 kuna, ovisno o sezoni i dostupnosti te kvaliteti, pa si vi računajte koliko je novca iz šume Blondy izvukla u svojih deset godina. A njena penzija bila je zamišljena ovako kako vidite na slici. Osim jezivog izgleda, bila je propucana puškom, imala je tumor mliječnih žlijezda za koje vlasnik nije ni znao. Nije bila cijepljena ni čipirana.

(Ne)zaslužena mirovina

Blondy je sada kod mene otprilike dvije godine i dobila je zasluženu mirovinu. Ali u istarskim šumama, posebice na Buzeštini i Pazinštini, ima na tisuće pasa koji danas izgledaju kao Blondy nekad. Daleko od pogleda turista i prolaznika, polako umiru godinama ovi psi koji donose ogromnu zaradu cijelom nizu raznih poslovnih ljudi, na čijoj se grbači profilira cijela regija. Ne jedu dovoljno, ljeti nemaju vode ni hlada, zimi se nemaju gdje zagrijati, ne vide veterinara, ne druže se s drugim psima, ne druže se s ljudima, samo tiho preživljavaju u svojoj agoniji".

Uvodni je to dio mejla koji potpisuje Mae Isaksson, a odaslan je i na adrese gradova i općina te turističkih zajednica u zoni tartufa, u povodu najnovijih dojava o užasnim uvjetima u kojima žive tartufarski psi u Livadama.

- Govorimo o tisućama pasa. Koje ne može spasiti jedan čovjek, ili jedna udruga, ili jedan načelnik, ili jedan veterinarski inspektor. Potrebna je masovna kampanja u koju će se uključiti svi. Vlasnici pasa tartufara koji svoje pse ne tretiraju ovako, moraju se ograditi od svojih susjeda i prijatelja te aktivno pomoći udrugama i institucijama u suzbijanju ovog zla. Načelnici općina moraju donijeti pravilnike o držanju pasa na svojim područjima u suradnji s udrugama. Turističke zajednice moraju se uključiti na način da bojkotiraju i odbiju promidžbu vinara, maslinara i drugih koji pse tartufare izlažu zanemarivanju i zlostavljanju, predlaže Isaksson.

Veterinari, nastavlja, moraju se pobrinuti da su psi čipirani i uvedeni u evidenciju kako bi se izbjeglo njihovo nezakonito usmrćivanje ili napuštanje nakon što više ne zadovoljavaju te da se olakša prijavljivanje zlostavljanih pasa. Mještani moraju prijaviti svaki slučaj nehumanog držanja psa, a ugostitelji se trebaju informirati kod dobavljača tartufa u kakvim uvjetima žive psi koji su ih pronašli.

Kukolj u žitu

Zatražili smo komentar predsjednika Udruge tartufara Istra Darka Muzice. Tartufarska asocijacija koja okuplja dvjestotinjak članova s područja cijele Istre o tome je raspravljala i na nedavnom Predsjedništvu.

- U povodu istupa u medijima kojima se grubo napalo tartufare za nebrigu o psima i iznosilo puno neistina, sastalo se Predsjedništvo naše udruge, doduše ne samo po tom pitanju, i svi redom izrazili su revolt zbog načina na koji se piše o tartufarima i tartufarstvu. Svatko ima pravo na svoj stav, ali nema pravo iznositi neistine, kaže Muzica. U svakom žitu ima kukolja, kažu u Udruzi tartufara i dodaju da su primjeri zlostavljanja pasa izolirani slučajevi. "Takvi slučajevi moraju se poimenično navesti, a ne da se za zlostavljanje pasa proziva sve tartufare. Tartufarski psi vrijedni su svojim vlasnicima koji o njima vode računa, rijetki su pojedinci koji zapostavljaju svoje pse, ali za njihovo sankcioniranje postoji zakonska regulativa", napominje Muzica.

U Udruzi su upoznati sa slučajem nebrige o psu s motovunskog područja te ističu da nema opravdanja zbog zanemarivanja psa, ali je to rezultat vlasnikovih financijskih i zdravstvenih problema. "Po našim spoznajama, gospođa je neovlašteno prisvojila psa", rekao je Muzica te dodao da tartufari ne odobravaju takvo ponašanje dežurnog policajca jer postoje službe koje se takvim slučajevima bave.

- Kao što u svakom drugom segmentu ima slučajeva nebrige, tako ima i u ovom, međutim to je manji broj vlasnika koji se tako ponaša, većina se ponaša odgovorno i korektno vodi brigu o svojim psima. U posljednjih petnaestak godina jako se promijenila svijest o načinu držanja i dresure pasa. Vlasnici ulažu u pse po pitanju prehrane, smještaja, veterinarske skrbi. Samo dobro njegovan pas, u dobroj kondiciji, s dobrom prehranom može biti vrhunski pas tartufar, upozorava veterinar Tomislav Čanić s praksom u Buzetu. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter