Tanja Kovačić na sud dovedena u lisicama

Tanja Kovačić (M. SARDELIN)
Tanja Kovačić (M. SARDELIN)

Dva mjeseca nakon uhićenja u Rijeci, na pazinskom Općinskom sudu započelo je suđenje Tanji Kovačić iz Višnjana, koja je četiri godine bila na tjeralici po nalogu suda. Odvjetništvo tereti Kovačić zbog prijevara većeg broja osoba za vrtoglavi iznos veći od pet milijuna kuna. Na suđenje u ponedjeljak Kovačić je u lisicama na rukama i nogama dovedena na pazinski sud u pratnji pravosudnih policajaca. Tijekom glavne rasprave sudac Denis Hek je saslušao pet svjedoka, a suđenje se nastavlja u utorak i srijedu.

Prva je pred sudom svjedočila Doris Radoš koja je opsežno opisala "poslove" koje je sklapala sa vjenčanom kumom, Tanjom Kovačić, dok je radila u porečkoj poslovnici Privredne banke Zagreb i to tijekom 2005. i 2006. godine. Tijekom te dvije godine Kovačić je od nje na povjerenje dobila 50 tisuća eura, s ciljem da ih oplodi i tako steknu zaradu. No, od zarade u konačnici nije bilo ništa, a Radoš je ostao tek gorak okus u ustima od prijevare. Sada, osam godina nakon što je prvotno Kovačić uhićena u prostorijama Hrvatske poštanske banke u Poreču, Radoš gleda zaboraviti čim prije tu ružnu epizodu njezinog života. Sudu je opisala njihovu prijašnju povezanost i način navlačenja, a potom zavlačenja kod vraćanja novca.

- Imala sam povjerenja u vjenčanu kumu (op. a. Tanju Kovačić) i nisam sumnjala da bi nešto pošlo po zlu, budući da radi u banci. Na kraju krajeva, novac sam nosila u banku, a ne bilo kamo. Cilj je bio da zaradimo na dionicama. Nikada mi nije izdavala potvrde za novac koji sam joj nosila, a bilo je svega od kuna do eura. Novac koji sam dobila od mame, 10 tisuća eura sam također dala Tanji, no na kraju sam skupila novac i vratila majci. Kada sam vidjela da cijeli posao šteka i da očito neće biti novca, počela sam tražiti da mi vrati novac, no kod svakog razgovora s njom, nalazila je razne isprike. Kao, novca ima, ali sada ne mogu do njega, banka je u blokadi, računi su u blokadi, biti će slijedeći ponedjeljak, i tako u nedogled. U niti jednom trenutku mi nije rekla mogućnost da bi moglo doći do nekog gubitka novca. Što se Tanje tiče, živjela je vrlo raskošno. Kupila si je dobar automobil i nije joj bio problem odvojiti nekoliko stotina eura za cipele, skupu odjeću, nakit i šminku, kazala je Radoš.

Supružnici Rožana i Nevio Legović su na Tanjina ulaganja uložili 720 tisuća kuna, od čega su u više navrata uspjeli spasiti 600 tisuća kuna, stoga postavljaju imovinsko pravni zahtjev na 120 tisuća kuna. I njima je obećavala prinos od 50 do 200 posto, što je bilo vrlo primamljivo.

Snježana Kovačić, koja nije u rodu sa Tanjom, predala joj je 200 tisuća eura, a natrag je dobila tek 17 tisuća eura. I ona je potvrdila da je Tanja živjela prilično luksuzno, opisujući da je Tanja dolazila u crkvu kao "sa naslovnica", a da je visoki nivo priuštila sestri Sanji i majci. Snježana je također vjerovala Tanji zato jer je radila u banci, a nikakve potvrde nije dobila za novac. (M. SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter