Svjetski dan voda: Puljani razgledali izvor Nimfej

Malobrojni Puljani razgledali su izvor Nimfej (B. PETROVIĆ)
Malobrojni Puljani razgledali su izvor Nimfej (B. PETROVIĆ)

U povodu današnjeg obilježavanja Svjetskog dana voda gradski je Vodovod omogućio zainteresiranim građanima da posjete pulski bunar Nimfej na Karolini. Razgledavanje najpoznatijeg pulskog bunara bilo je moguće od 8 do 15 sati, no za našeg posjeta nismo naišli na velik broj zainteresiranih.

Tu i tamo naišao bi pokoji stariji Puljanin koji se htio prisjetiti nečeg što je davno vidio ili prvi put vidjeti izvor u samom centru grada, koji je inače zatvoren. Za razliku od prošlih godina organiziranih posjeta vrtićaraca ili školaraca nije bilo.

Kako nam je kazala Puljanka koju smo sreli na izvoru, šteta je što on nije turistički valoriziran. "Dugo sam živjela vani i tamo bi se ovakve stvari itekako znale iskoristiti. Nekoliko slika o povijesti izvora na zidovima, netko tko će reći nekoliko riječi, naplata ulaznica i  - eto biznisa", veli nam.

Karolina, zgrada u kojoj je izgrađeno prvo moderno vodocrpilište, podignuta je nad istoimenim izdašnim izvorom vode podno amfiteatra. Izvor je bio uređen već u rimsko doba. U spisima iz XIV. i XV. st. naziva se Fons Polae, a u onima iz XVI. st. Fontana i Ninfeo.

Kako smo doznali na licu mjesta, bunar je još 1988. bio u funkciji, iz njega se pumpalo 20-ak litara u sekundi, a opskrbljivao je dijelove starog grada. No, nakon što je izrađena Butoniga on je izašao iz funkcije. Danas vodu iz njega koristi Herculanea, i to za zalijevanje parkova i pranje cesta.

Zanimljivo je da je prije nekoliko godina, točnije 2008., u izvoru pronađena čovječja ribica, a u njega je znala zalutati i pokoja jegulja. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter