Sve više mladih čuvara bošnjačke tradicije i običaja

Gostujući KUD "Hasan Mujezinović" iz Cazina (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Gostujući KUD "Hasan Mujezinović" iz Cazina (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U koreografiji "Svadbena igra Bošnjaka" mali članovi Folklorne skupine "Buzetski biseri" oduševili su brojnu publiku na 3. Danima bošnjačke kulture, proteklog vikenda održanih u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta te pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske, Grada Buzeta i Istarske županije. KUD-ovi i vokalne skupine predstavili su bošnjačku kulturu kroz poeziju, sevdalinke, plesove i igre iz Bosne i Hercegovine, a ovogodišnji festival obilježio je velik broj mladih čuvara tradicije.

Iz cijele Istre u Buzet

U Narodnom domu nastupili su Buzetski biseri te KUD-ovi "Hasan Mujezinović" iz Cazina (BiH), Bosna iz Pule, mješoviti pjevački zbor Sevdalije iz BNZ-a u Rijeci, Kršanski ljiljani iz Kršana te Đulistan iz Labina, na harmonici je zasvirala Elma Muratagić, stihove recitirala Aida Muratagić, a kao gošća nastupila mala harmonikašica Vanesa Jakac iz Buzeta, među ostalim i izvedbom pjesme "Istrijanka".

- Dani bošnjačke kulture uvršteni su u program obilježavanja gradskog praznika i Subotine, a ove godine prerasli su lokalne okvire i okupili Bošnjake iz čitave Istarske županije kako na pozornici tako i u publici. Prije tri godine pokrenuli smo vlastiti projekt koji su prepoznali Grad Buzet i Istarska županija, a ove je godine prvi put uvršten i u program Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske koji je osigurao i financijska sredstva, istaknuo je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić te poručio da Buzet ima veliko srce koje prima sve ljude dobrih namjera.

Gradonačelnik Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što su u Buzetu dobili priliku vidjeti djelić kulture Bošnjaka ne samo iz Istre već i iz BiH, a posjetiteljima su se obratili i saborski zastupnik Nedžad Hodžić, predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske Mehmed Džekić te predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić.

Bošnjački specijaliteti

Predstavljena je izdavačko-informativna djelatnost KDBH-a "Preporod" iz Zagreba, a KUD-ovi su prezentirali rukotvorine i starine. Druženje je nastavljeno u Hotelu Fontana gdje su se mogla degustirati tradicionalna bošnjačka jela poput bureka, bosanskog lonca, bamije, raznih vrsta pita, ali i baklave te tulumbe, kao i zabavljati uz nastup Mrga banda. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter