Suša u Istri: Bez navodnjavanja nema proizvodnje

Od Pule do Medulina sadi se kupus, kelj, karfiol…
Od Pule do Medulina sadi se kupus, kelj, karfiol…

"Nije kao lani, ali je teško. Suša nas je opet pogodila i bez navodnjavanja nema nam spasa", vele poljoprivrednici koje smo jučer zatekli u poljima između Pule i Medulina.

Beru se tikvice, lubenice, dinje, paprike, a zemlja se već sprema za zimu. Sadi se kelj, kupus, karfiol i endivija. Mladi krumpir je pobran i ove je godine imao odličnu cijenu jer ga je manjkalo na svjetskom tržištu. Polja su zelena kao da je proljeće iako je zadnja obilnija kiša pala krajem lipnja.

No, na temperaturi iznad 36 stupnjeva zemlja je suha, a bez sustava navodnjavanja niti jedan ozbiljni proizvođač s juga Istre ne bi mogao opstati. Toga je svjestan i Mario Grbac, kojeg smo zatekli na njivi na području Lokvera.

- Borimo se sa sušom i vrućinama, no tako je svake godine u ovo doba. Imam dvije bušotine iz kojih crpimo vodu i navodnjavamo pumpama dan i noć. Površina je velika, oko pet hektara, pa se ne stigne sve zaliti, a troškovi su strahoviti, veli Mario, koji dnevno troši 100 litara nafte za pogon bušotine s dvije pumpe.

Na 3.000 kvadrata zasadio je tikvice, 22 tisuće rajčica protežu se na dva hektara, a 40 tisuća paprika zasadio je na jednom hektaru.

- Lani je bila redukcija vode, no nama to ništa ne znači jer ne koristimo vodu iz vodovodnog sustava, koja je enormno skupa. Zalijevamo isključivo vodom iz bušotina. Iako je ta voda u neku ruku besplatna, ogromni su troškovi goriva, kaže Grbac. (piše D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter