Suptilna nutrina Bizjakove duše

Zbog svoje neposrednosti crtež je poput glazbenog instrumenta (M. ANGELINI)
Zbog svoje neposrednosti crtež je poput glazbenog instrumenta (M. ANGELINI)

Samostalna izložba radova Martina Bizjaka "Crteži 2015." otvorena je preksinoć u pulskoj galeriji Cvajner. Ovaj akademski slikar i ugledan pulski intelektualac predstavlja se serijom crteža nastalih u dahu tijekom ove godine. Izbor je to 35 radova iz impresivne ovogodišnje produkcije koja broji čak 1.250 crteža.

Mekoća i oštrina

- Ja sam, kao i uvijek, kratak. Svima lijep pozdrav i hvala na dolasku, kazao je okupljenoj publici Martin Bizjak (Hrastnik Slovenija, 1929.), no rječitiji je bio u najavi izložbe gdje je ustvrdio: "Crtež je najstarija likovna disciplina i ujedno najsuptilnije sredstvo izražavanja. Mekoćom i oštrinom postiže se širok registar izraza. Zbog svoje neposrednosti crtež je poput glazbenog instrumenta. Potiče virtuoznost nadarenih koji taj darežljiv medij svojim rukama neće zloupotrijebiti."

U ime domaćina, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner naglasila je da je Martin Bizjak od svog dolaska u posttraumatiziranu Pulu 1957. godine sve do današnjih dana poklonio ovom gradu svu svoju ljubav, požrtvovnost, hrabrost, inventivnost, bilo posrijedi osnivanje filmskog kluba "Jelen" i MAFAF-a, desetogodišnje vođenje pulskog filmskog festivala ili osnivanje pulskog Društva likovnih umjetnika.

- Štogod je radio, radio je sa znanjem, dignitetom, stavom, vizijom, srčanošću. Radio je to galantno, gospodski, nikad nije tražio ništa za sebe. Možda je to generacijska odlika časnih ljudi kojima se Istra nikad nije zahvalila, ljudima koji su nakon Drugog svjetskog rata došli u Istru i doprinijeli njenom razvoju, nastavila je Ostojić Cvajner, podsjetivši da je Bizjakovom zaslugom Pula nakon godina sluganskog statusa preuzela organizaciju filmskog festivala. Dodala je da je on i čovjek od pera - pisac eseja, kritika i kolumni, kao i autor knjige o tri slovenska Puljanina "Orel, Štandeker i Rotar u Puli/Moja tri izabranika u vremenu nakon Drugoga svjetskog rata".

Autorski svoj

- Svih tih godina odrekao se svog slikarstva, svog krvotoka. Tome se vratio malo prije odlaska u mirovinu. Vratio se sebi. On je narativac, figurativac, ali autorski svoj. Crtač je koji ekstrovertira ono snovito. Njegova je bjelina punina, fina i elegantna, u kojoj sretno kohabitiraju nepoznata lica i osamljena tijela koja bez težine flaniraju u prostoru kojega nema, u tajnovitoj tišini. Od veljače do kolovoza ove godine Bizjak je iz sebe iznjedrio 1.250 crteža. Ovi su crteži, čini mi se, tek najava dublje nutrine Martinove duše koja dolazi na površinu skromno i koja vas obuzima ljepotom, zaključila je Gorka Ostojić Cvajner. Izložba Bizjakovih crteža može se pogledati do 26. rujna. (Z. ANGELESKI, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter