Šumonja i Pauletta na Bijenalu slikarstva u Zagrebu


Likovna manifestacija 2. bijenale slikarstva održat će se u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu od 30. listopada do 24. studenoga i bit će podijeljena na dvije cjeline - izložbu 12 suvremenih austrijskih slikara "Vienna Calling" i hrvatsku selekciju, koja će predstaviti 53 hrvatska likovna umjetnika svih generacija.

Kustos hrvatske selekcije i dopredsjednik HDLU-a Tomislav Buntak rekao je da je cilj čitavoga projekta predstavljanje suvremene hrvatske slikarske scene u zadnje dvije godine u paralelnom postavu s inozemnom izložbom, da bi se mogle napraviti poveznice između domaće i internacionalne scene. Hrvatska je selekcija podijeljena na dvije cjeline. Prvu čine pozvani autori, a drugu 43 autora koje je na natječaju izabralo povjerenstvo.

Među odabranim umjetnicima zastupljena je generacija mladih umjetnika od kojih su mnogi već poznati, od Zlatana Vehabovića, Sebastijana Dračića, Pavla Pavlovića, Stjepana Šandrka i drugih, do najmlađih i manje prisutnih na sceni poput Mohamada Davida Shreima, Grgura Akrapa, Ivana Markovića i Ivana Prerada, preko Josipa Dražena Pavića i Ivana Lovrekovića, pa sve do široke grupacije srednje generacije hrvatskih slikara poznatih u likovnoj javnosti koji su svojim izložbama oblikovali scenu zadnjih dvadeset godina. Lovro Artuković, Duje Juri, Matko Vekić, Bojan Šumonja, Robert Pauletta, samo su neki od njih.

Pozvano je također pet mladih slikarica - Željka Cupek, Martina Grlić, Ivona Jurić, Lea Popinjač i Vanja Trobić - koje su, kako je kazao, "s nizom zanimljivih projekata u posljednje dvije godine iskočile u vidokrug profesionalne javnosti". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter