Studenti iz Wisconsina na seminaru u Kringi

Američki studenti u Kringi (Davor ŠIŠOVIĆ)
Američki studenti u Kringi (Davor ŠIŠOVIĆ)

Već jedanaest godina Istra ugošćuje ljetni seminar Konflikti kultura - slučaj Istre, američkog Sveučilišta Wisconsin iz grada Madisona, a trinaestoro studenata koji pohađaju ovaj seminar u nedjelju su s profesorom Tomislavom Longinovićem posjetili Kringu obrađujući za njih jednu od važnijih i zanimljivih istarskih tema - slučaj ovdašnjeg vampira Jure Granda iz 1672. godine.

Američki studenti "bazu" imaju u Rovinju, gdje gotovo svakodnevno imaju predavanja u tamošnjem Centru za povijesna istraživanja, a uz živu riječ svojih profesora i domaćih predavača znanja o Istri, u kojoj su svi po prvi put (a većina je i prvi put uopće u Europi), stječu svakodnevnim čitanjem Glasa Istre, te obimne literature u kojoj se već odavno kao obavezni naslov ustalio roman Fulvia Tomizze "Materada", uz naravno niz znanstvenih i publicističkih knjiga.

S istarskom baštinom upoznaju se i kroz niz studijskih izleta, posjećujući tako kroz mjesec dana svoga boravka u Istri Pulu, Poreč, Hum, Motovun, Dvigrad i druga mjesta, a Kringa im je već tradicionalno odredište za upoznavanje legende o istarskom vampiru Juri Grandu, prema zapisima Johanna Weikarda Valvasora iz njegove knjige "Slava vojvodine Kranjske".

Istarski vampir Jure Grando inače je uključen u program seminara na inicijativu njegova voditelja, prof. Tomislava Longinovića, koji na odsjeku za antropologiju Sveučilišta Wisconsin vodi među studentima vrlo popularan kolegij Vampiri na granici. Među polaznicima seminara studenti su povijesti, književnosti, politologije, antropologije i drugih humanističkih znanosti, a u minulim generacijama bilo je polaznika koje je posjet Kringi motivirao čak i za izradu doktorata s temama o vampirima i Juri Grandu.

Sveučilište Wisconsin inače za svojih 40.000 studenata svake godine širom svijeta organizira čak 320 ovakvih ljetnih seminara, s ciljem upoznavanja i proučavanja različitih kultura, te motiviranja studenata da se u svom znanstvenom radu bave temama koje na ovaj način upoznaju na terenu. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter