Stres često razlog ozljeđivanja na radnom mjestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stres na radnom mjestu drugi je najčešći zdravstveni problem vezan uz rad. Prema podacima Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) razmjeri izloženosti radnika stresu su zapanjujući te istraživanja pokazuju da je stresu izloženo 51 posto europskih radnika. Pritom četiri od 10 radnika navode kako se u njihovih radnoj okolini tim problemom dobro ne upravlja.

Stoga je EU-OSHA početkom travnja pokrenula dvogodišnju kampanju pod nazivom "Upravljanje stresom za zdrava radna mjesta" kako bi i radnici i poslodavci osvijestili taj problem, ali i naučili kako stres smanjiti na što manju moguću mjeru. No, stres je samo jedan od zdravstvenih problema vezanih uz rad. U mnogim situacijama on može biti i razlog ozljeđivanju na radnom mjestu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR) lani je u Hrvatskoj zabilježeno 13.796 ozljeda na radu ili 283 ozljede manje nego u 2012. godini. No, lani je promijenjena metodologija praćenja ozljeda na radu, odnosno usklađena je s europskom tako da se prošlogodišnji podaci dijelom ne mogu uspoređivati s podacima iz ranijih godina.

Međutim, uočljivo je da se ozljede na mjestu rada najčešće događaju zbog padova na površini, a nešto manje zbog padova s visine te da poslodavci ne ispunjavaju precizno podatke o ozljedi na radu "pogotovo u opisnom dijelu prijave što otežava utvrđivanje stvarnih činjenica kako je došlo do ozljede na radu".

Kao i ranijih godina ponedjeljak je narizičniji dan u tjednu, jer se prvog radnog dana nakon vikenda radnici najčešće ozlijede na radnom mjestu. Podaci HZZZSR-a kazuju i kako se lani najveći broj ozljeda na radu dogodio u Gradu Zagrebu i to 2.296 ozljeda, a potom i na području Primorsko-goranske županije - 1.225 ozljeda na radu.

Od ukupnog broja ozlijeđenih radnika na mjestu rada se ozlijedilo njih 81,56 posto, a na putu na posao ili s posla 18,44 posto radnika. Češće se ozljeđuju muškarci, pa je njihov udio u ukupnom broju lani priznatih ozljeda na radu 61,11 posto, a žena 38,85 posto. Analiza ozljeda na radu otkriva i da se žene češće ozljeđuju na putu do posla ili nakon posla putujući kući.

Analiza HZZZSR-a je pokazala i da postoji razlika u učestalosti ozljeda zadobivenih na radnom mjestu i onih koje su se dogodile pri dolasku ili odlasku s posla. Djelatnost s najvećim brojem ozljeda na putu je zdravstvena zaštita i socijalna skrb. "To upućuje na moguću povezanost s utjecajem stresa na radu, smjenskog i noćnog rada", navodi se u analizi. (G. GALIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter