Strani gosti do rujna potrošili 7,9 milijardi eura

Ulaganja vraćaju dobrim rezultatima -  hotel Lone Rovinj (Arhiva)
Ulaganja vraćaju dobrim rezultatima - hotel Lone Rovinj (Arhiva)

Prihodi od turizma u prvih devet mjeseci 2016. godine, koji prema izračunu Hrvatske narodne banke iznose sedam milijardi i 902 milijuna eura samo od inozemnih gostiju, nisu izazvali oduševljenje među hotelijerima i analitičarima turističkog prometa, iako u odnosu na isto razdoblje 2015. godine predstavljaju rast od 8,3 posto, ili 603,3 milijuna eura.

- Mislim da su ovo loši rezultati sezone. Pokazuje se kako je rast prihoda na razini rasta broja noćenja, a kvalitativno se nismo pomaknuli s mjesta. Brojčani rast povećan je rastom u smještaju koji nije organiziran, odnosno u privatnom smještaju koji iznosi oko tri do tri po posto noćenja koje su sada evidentirane, kaže Ronald Korotaj, predsjednik uprave Istraturista i predsjednik Udruženja hotelijera, pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Relevantne brojke

Mi u branši ove rezultate ne možemo smatrati pozitivnim, poručuje Korotaj. HNB je objavila kako u spomenutom razdoblju udio prihoda od putovanja i turizma u ukupnom BDP-u iznosio je 23,1 posto ,što u odnosu na isti period 2015. predstavlja rast udjela od jednog postotnog poena.

U trećem tromjesečju 2016. godine, odnosno od srpnja do rujna, realizirano je 5 milijardi i 459 milijardi eura prihoda od stranih gostiju, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 9 posto, ili 450,1 milijuna eura. Udio prihoda od putovanja u BDP-u u trećem tromjesečju iznosio je 43,2 posto, što je za 2,4 postotna poena više nego u trećem tromjesečju prethodne godine.

- Brojke koje je iznijela HNB relevantan su pokazatelj rezultata sezone u 2016. godini, napominje Boris Žgomba iz pulske tvrtke Uniline, te kaže da su 2015. ostvarili slične rezultate kroz cijelu godinu kao sada u prvih devet mjeseci. Ako pribrojimo posljednje tromjesečje koje ipak donese nešto gostiju i prometa, to znači još oko šesto milijuna eura prihoda. Ostanemo li, dakako, pri postojećem trendu.

Što se tiče domaćih gostiju, procjenjujem da će doći do manjeg pada. Procjene Ministarstva turizma da ćemo, zajedno s domaćim gostima, imati prihod od oko 9,5 milijardi eura, mogu se, s manjom ogradom, uzeti prihvatljivima, komentira Žgomba te napominje da rezultati pokazuju kako "osam posto veći promet prati jednako velik porast broja noćenja".

Neven Ivandić, analitičar iz Instituta za turizam, slaže se kako bi potrošnja inozemnih gostiju za cijelu godinu mogla iznositi oko osam i pol milijardi eura. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter