Strahuje da bi zbog švicarca mogla postati beskućnica

Performeri su htjeli poslati poruku bankama da stanu s povećanjem kamata (T. Cimaš/CROPIX)
Performeri su htjeli poslati poruku bankama da stanu s povećanjem kamata (T. Cimaš/CROPIX)

Puljanka Andrea Melita Raizner jedna je od 150 tisuća dužnika u Hrvatskoj koji su zbog kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima dovedeni na rub egzistencije. Kao članica udruge Franak prošlog je tjedna svjedočila u sudskom procesu koji je ova udruga podigla protiv hrvatskih banaka. Raizner je sudužnik bivšem suprugu koji je 2006. podignuo stambeni kredit od 149.700 franaka (tadašnjih 703.000 kuna) uz rok otplate od 22 godine te promjenjivu kamatnu stopu koja je tada iznosila 4,89 posto.

Kredit im je bio potreban za adaptaciju stana, ali i za zatvaranje nekih drugih, prijašnjih kredita.

Kamata je, međutim, nezaustavljivo rasla, sve do 6,99 posto, da bi prvo neznatno pala na 6,74, a od 15. ožujka 2011. do danas iznosi 6,24 posto. U međuvremenu je suprug ostao bez posla pa je otplata pala na našu sugovornicu. Osim konstantnog rasta kamate, jačao je i franak (tečaj je 2006. bio 4,65, a danas 6,15) pa je rata kredita s početnih 4.350 kuna narasla na čak 6.400 kuna, dakle za gotovo 50 posto.

Danas ova samohrana majka dvoje djece, od kojih se jedno samostalno školuje u Zagrebu, a drugo pohađa osmoljetku, više nije u mogućnosti otplaćivati kredit jer su rate premašile njena mjesečna primanja, a nema nikoga tko bi joj pomogao.

Stoga strahuje da bi ona, njena djeca, ali i majka mogli ostati bez krova nad glavom, budući da su dva stana, njezin i majčin, zbog ovog kredita pod hipotekom. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter