Stotinjak pulskih kućanstava "pobjeglo" od Plinare, drva još uvijek najpovoljnija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstojeći hladni dani novi su izazov za novčanike većine građana. Bez obzira na energent koji koriste, mjesečni izdaci za grijanje postaju značajna stavka u svakom kućnom proračunu, iako se cijene nisu uočljivije mijenjale za većinu vrsta ogrjeva.

Cijene loživog ulja, električne energije i drva na lanjskoj su razini, dok je plin u travnju u prosjeku pojeftinio 18 posto, s time da cijenu određuju lokalni distributeri. Na tržištu plina došlo je i do velike promjene - od početka listopada kućanstva mogu kupovati plin od tvrtke RWE Plin, a ne samo od mjesnih distributera - i to po povoljnijoj cijeni. Od naredne godine doći će do još snažnije liberalizacije tržišta plina, u kojem će HEP izgubiti tržišni monopol, dok Vlada više neće regulirati cijenu plina za kućanstva.

Struja najskuplja

Ponuda tvrtke RWE Plin kućanstvima jamči oko pet posto uštede na cijeni plina, te ispostavu samo jednog računa za potrošnju. U toj tvrtki kažu da im je plan preuzeti desetak posto plinskog tržišta u Hrvatskoj u naredne tri godine. Korisnicima obećaju jednostavnu "papirologiju" prelaska na njihovu uslugu, bez obzira kod kojeg od postojeća 34 dobavljača plina sada kupuju plin.

U Istarskoj županiji odaziv na ponudu RWE plina, koja je startala prije nekoliko tjedana, nije zanemariv.

- Odaziv je očekivan, a do danas smo potpisali ugovore o prelasku na našu opskrbu plinom sa stotinjak pulskih kućanstava, kaže Marina Majić Crnković iz tvrtke RWE Plin.

Po cjeniku Plinare Pula, kilovat sat iznosi 0,35 kn, dok konkurentski RWE Plin stoji pet posto manje. Umanjenje se ne odnosi na mrežarinu, na koju otpada desetak posto cijene, nego samo na cijenu energenta. U RWE Plinu kažu da će njihovi računi biti obračunati i po kubičnom metru plina - jer plinomjeri pokazuju potrošnju u tim mjernim jedinicama - i u kilovatima. Plaćanje je po obračunu ili procjeni, kao i kod dosadašnjih distributera, a najavljuju i web prijavu potrošnje za korisnike.

Što se tiče ukapljenog plina, kojeg u Istri distribuira Butanplin, cijena se mijenja svakog utorka. Trenutačna cijena je 3,79 kuna po litri.

Električna energija spada u najskuplje izvore energije. Ovisno o distributeru, trošak po kilovatu se kreće od 56 lipa u višoj i 28 lipa u nižoj tarifi pa do 80 lipa u višoj i 41 lipe u nižoj tarifi. Kupci u obzir trebaju uzeti mrežarinu koju uplaćuju HEP-u, te trošak potrošene energije koju plaćaju svom distributeru. Prema izračunima specijaliziranih web portala, najpovoljnije cijene električne energije za kućanstva ima GEN-i, a slijede HEPi, RWE, HT i HEP ODS.

Stručnjaci kažu "drva"

Najjeftiniji energent su ogrjevna drva koja zapadaju od 250 do 350 kuna po četvornom metru. Drva dobre kvalitete, kombinacija bukve i graba, rijetko se može naći na tržištu ispod 320 kuna po metru ako se isporučuju "piljena na metar". Cjepanice su tridesetak kuna skuplje, što je očekivano jer rezanje metra drva na cirkularnoj pili stoji upravo toliko po metru. Ali, s cijenom od 350 kuna po četvornom metru to je već godinama najisplativiji izvor topline u sezoni grijanja.

Prema izračunima stručnjaka, za grijanje stana od 50 četvornih metara mjesečni trošak je 300 kuna za drva, 500 kuna za plin, te 550 kuna za struju. Primjerice, potrošimo li 300 kuna za četvorni metar drva, uz pretpostavku da on teži 500 kilograma, te kako su drva "suha" (odnosno da vlažnost ne prelazi 20 posto), jedan kilovat sat toplinske energije stajat će 20 lipa. Ako su drva skuplja ili su slabije kvalitete, pa su lakša, kilovat "topline" stajat će 30 do 40 lipa. Sve popularniji peleti zapadaju oko 30 lipa po kilovat satu toplinske energije.

Cijena plina je, ovisno o distributeru, oko 35 lipa po kilovat satu, dok je cijena ukapljenog plina u prosjeku iznosi 0,76 kuna po kWh. Električna energija je, posebice u dnevnoj višoj tarifi ili na jednotarifnim brojilima, skuplja i od drva i plina. Izuzetak su toplinske crpke, koje pokreće struje i koje koriste toplinu izvana. Ali, taj način grijanja još je rijedak i iziskuje znatnu investiciju.

Troškovima grijanja valja pribrojiti stalne naknade koje, u iznosima od dvadeset do trideset kuna, sadrži svaki račun za struju ili plin. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter