Starijim osobama stručnjaci savjetuju ostanak u kući

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba- Centar za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar", izradio je upozorenje rizika za starije osobe u Hrvatskoj radi niskih temperatura zraka.

U Zavodu upozoravaju da su starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma, te učestalije fizičke neaktivnosti posebno osjetljive na hladnoću. Stoga preporučaju da te osobe izbjegavaju izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, a to se posebice odnosi na starije oboljele od kardiovaskularnih, cerbrovaskularnih i respiratornih bolesti.

Savjetuju starije da izbjegavaju izlazak po hladnoći, a ako izlaze, trebali bi se zaštiti kapom, rukavicama i šalom. Treba izbjegavati teži
fizički rad na otvorenom, te sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama. Osobito treba izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i lomova.

U organizam je nužno unijeti optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein. Starije osobe sklone oticanju nogu, zimi trebaju paziti na ponašanje i način življenja, koje im pogoršavaju poteškoće, pa je nužno izbjegavati dugo stajanje i sjedenje te cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je učestalije kontaktirati stariju osobu koja mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osobne podatke kao i kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, upozoravaju iz Zavoda Andrija Štampar. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter