Stan preplavile fekalije zbog zaštopane kanalizacije

Ružica Durković i Safet Halitai pokazuju uništen kompletan pod, zidove i gotovo sav namještaj (M. ANGELINI)
Ružica Durković i Safet Halitai pokazuju uništen kompletan pod, zidove i gotovo sav namještaj (M. ANGELINI)

U Teslinoj ulici, kraj kućnog broja 55, netom nakon postavljanja nove javne rasvjete i asfaltiranja nogostupa, čini se, zatrpana je kanalizacijska cijev te je fekalijama preplavljen stan na ovoj adresi.

- Osjetio sam neugodan smrad, no nije mi odmah upućivalo na to da prodire iz stana ispod nas. Kad sam ipak odlučio pozvati gospođu Ružicu Durković koja u njemu živi, ali je u to vrijeme bila odsutna, ona je pristigla, i tada smo imali što vidjeti. Stan je bio preplavljen fekalijama. Naime, prije petnaest dana je zakopan nogostup ispred naše kuće, a pretpostavljamo da je tada i komadima betona zaštopana kanalizacijska cijev za našu kuće. Strašno, imam petero djece, i strah nas je da ne pokupimo neku infekciju koju cipelama lako možemo prenijeti, ispričao nam je Safet Halitai, koji je s obitelji podstanar u stanu iznad poplavljenog.

Asfaltiranjem zatrpali šaht

Napomenuo je i kako im je sada prioritet otkriti tko je dogovoran za nastalu štetu i posljedice koje zbog nje trpe, ali i njena što hitnija sanacija. Očajna Ružica Durković, koja u tom stanu sada ne može živjeti, pozvala je vještaka koji ga je snimio te procijenio da će se morati skinuti žbuka sa zida do visine od najmanje metar i pol. Uništen je kompletan pod, zidovi, ormari, a gotovo sav namještaj trebat će baciti. Također nužna je njegova dezinfekcija.

- Bili su ovdje jučer djelatnici poduzeća Cesta koji su asfaltirali nogostup te rekli kako krivica nije na njima, ali i da za takve situacije imaju fond, ukoliko se slučajno utvrdi da je njihov propust. Pozvat ćemo sada vještaka iz osiguravajuće kuće, da utvrdi uslijed čega je nastala šteta, a onda krenuti u čišćenje, rekla nam je Durković.

Kontaktirali smo poduzeće Cesta d.o.o. koje je u toj ulici uslijed redovnog održavanja grada asfaltiralo nogostup. Ne smatraju se odgovornim, odnosno, smatraju da je šteta nastala prilikom valjanja asfalta. Otvorena je mogućnost, navode, i da se je stari šaht jednostavno urušio. Budući da nitko nije bio kod kuće i odmah intervenirao, ne može se znati pravi trenutak, kao ni uslijed čega je nastala šteta, te navode kako će to morati procijeniti vještak.

Hitno saniranje stana

- Zasad znamo da se radi o urušavanju donjeg, dakle temeljnog dijela šahta, potvrdili su iz Cesta.

Nogostup je asfaltiran nakon postavljanja javne rasvjete koju je za Grad Pulu odradilo poduzeće Vintijan d.o.o.

- Informaciju o nastaloj šteti dobili smo prekjučer, a jučer smo se našli, zajedno s predstavnicima poduzeća Cesta i osiguravateljima, s oštećenom stanarkom te sada predstoji vještakova procjena kada je nastala i kolika je šteta, kaže direktor poduzeća Vintijan Ivan Car.

Konstatira, nadalje, da se radi o starom šahtu te da se je zatrpavanje kanalizacijske cijevi moglo dogoditi i uslijed vibracija prilikom iskopa kanala. Kada se utvrdi uslijed čega je nastala, odnosno koje poduzeće je za nju odgovorno, šteta će se podmiriti putem police odgovornosti, doznajemo od Cara koji usto napominje kako se želi gospođi izaći ususret, odnosno pomoći za što hitnije saniranje stana. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter