SPOSAnews: Promocija Istre kao destinacije za vjenčanja

S prošlogodišnje revije (D. MEMEDOVIĆ)
S prošlogodišnje revije (D. MEMEDOVIĆ)

Na konferenciji za novinare u sjedištu Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore u utorak je najavljen Istarski Festival Vjenčanja SPOSAnews17 u organizaciji Tijara model managementa.

S pretprogramom se kreće već ove subote u Svetim Srcima u 20 sati gdje će se održati modna revija SPOSAnews17.

Istarski Festival Vjenčanja održat će se tjedan dana kasnije, u subotu i nedjelju 28. i 29. siječnja, na tradicionalnoj lokaciji u Domu hrvatskih branitelja u Puli gdje će se odvijati sajamski dio programa.

U Svetim srcima 17 modnih dizajnera iz cijele Hrvatske će predstaviti svoje viđenje vjenčane haljine.

- Ove godine smo se okrenuli avangardnijem viđenju dizajna dok će posjetitelji kroz modne revije u DHB-u, kroz sam sajam vjenčanja moći vidjeti nešto klasičniji pristup vjenčanoj modi, kaže Marijana Dabo Percan iz Tijare koja napominje da ove godine opet predstavljaju Istru kao wedding destinaciju, odnosno destinaciju za vjenčanja. Ove godine zemlja prijatelj festivala je Italija pa su pokrenuli temu "Italija zemlja prijatelj" čime rade na jačanju gospodarskih odnosa na temu vjenčanja između gospodarstvenika iz Italije i Hrvatske. Iz Italije na sajam dolaze predstavnici iz Trsta, Muggie i Trevisa koji će ostvariti odnose s hrvatskim gospodarstvenicima na temu vjenčanja.

- Sajam osim na posjetiteljima počiva i na izlagačima radi kojih je sajam veći svake godine. Dizajn koji ćemo ponuditi ove subote u Svetim srcima je možemo reći osebujan. Javljaju nam se i dolaze dizajneri s hrvatskih i inozemnih tjedana mode kaže Dabo Percan koja spominje XD dizajn Ksenije Vrbanić kao jednu od najeminentnijih hrvatskih dizajnerica. Tu su i mladi dizajner na tragu avangarde Mario Vijačkić, zatim prvi put u Puli Katarina Džale, pa Lukabu by Marina Jerant, BiteMyStyle by Zoran Aragović, Ana Kujundžić, Jelena Holec, Vedrana Mastela, Sedma nit - Igor Galaš i Mario Treščec, Suzana Koprivnjak, Martina Herak, Kruno Jendrijev, Laardesign, Sanja Kaić, Doris Kolić i Stehlik by Anja Stehlik. Među njima je i pokroviteljica Biljana Pliško iz Vjenčanica Biba koja je odlučila sa svojim timom pokazati svoju dizajnersku haljinu. Za nju Pliško kaže da će biti iznenađenje, ali da se temelji na istarskoj narodnoj nošnji.

Valentina Štokovac iz Le Beauty Mansiona koja je služebni vizažist festivala kaže da će revija biti zaista drukčija. Prošle godine su se dizajneri bazirali više na nekakve šljokice, na minimalistički make up, a ove se godine ide prema avangardi pa će se moći vidjeti mračnije stvari. After party nakon revije je u Pietas Juliji.

Ulaznica za reviju u Svetim srcima koštat će 30 kuna, a prodavat će se od 18 sati, dok će na program u DHB ulaz tradicionalno biti slobodan. U DHB-u osim okruglog stola na temu Istre kao wedding destinacije koji će se održati u subotu u 13 sati, tu su i brojne radionice i modne revije a novitet je stručno predavanje sommelierke Alene Stuparić iz Enotece Istriane koja će pričati koje vino odabrati za vjenčanje. Od brojnih programa u nedjelju Dabo Percan ističe Florami prezentaciju svadbenih buketa. Kristina Bulešić ima motivacijsko predavanje na temu ljubavnih odnosa. Mnoštvo je tu radionica, prezentacija i raznih stvari koje posjetitelji mogu doživjeti i koje su usko vezane za temu vjenčanja ali i nešto šireg područja kao što je učenje svadbenog plesa.

Službeni fotograf je Rajko Boričić iz firme Foto Festival Wedding koji će na modnim revijama u DHB-u izvesti performanse. Stručnjak na polju rasvjete i službena tehnička podrška sajma i modne revije Vedran Đukić jučer je spomenuo trendove u svijetu light designa napomenuvši da to mladenci sve više traže na vjenčanjima.

- Smatramo da je taj wedding proizvod izuzetno bitan i nedovoljno iskorišten, kaže Cristina Vojić Krajcar iz Turističke zajednice Istarske županije. "Prije nekoliko godina smo krenuli govoriti o tom projektu organiziravši radionice na koje smo pozvali sve potencijalne partnere da se uključe u ovaj projekt. U sklopu toga nastalo je novo poglavlje u sklopu našeg portala istra.hr koji se zove Wedding in Istria i na njemu smo okupili 50-ak nuditelja usluga vezanih za vjenčanja. Za to postoji veliki interes među domaćim i stranim posjetiteljima. Ove godine planiramo organizirati opet stručna predavanja a paralelno ćemo raditi na marketinškim aktivnostima za potencijalne strane kupce i organizatore vjenčanja koji bi u Istri u pred i posezoni organizirali vjenčanja", kaže Vojić Krajcar.

- Pretpostavljam da je veliki izazov imati priliku na profesionalan način pokazati svoje dizajnerske ambicije, dizajn koji je pretočen u proizvod, stvoriti event koji je zaista vrlo atraktivan i privlačan po svojoj kvaliteti i sudionicima po svemu onom profesionalnom što je ugrađeno u takvo događanje, rekla je Jasna Jaklin Majetić iz Hrvatske gospodarske komore koja je čestitala organizatorima.

Kako kaže, ovo je jedan od sajmova koji su najprivlačniji po svom vizualnom uređenju jer se nudi proizvod i usluga koja je lijepa.

- Imamo značajan broj tvrtki, obrta u Istri koji se dijelom ili specijalizirano bave organizacijom vjenčanja. Ove godine želimo ponuditi posebne prilike aranžmana, poklona za mladence, one koji slave svoja vjenčanja kao turističko putovanje, poklon, aranžman. Govorimo o putovanjima koji će otići iz Istre, ali i u Istru, kaže Jaklin Majetić.

Sanja Cinkopan Korotaj iz pulske Turističke zajednice primijetila je da se mijenjaju trendovi u vjenčanjima, dizajn je sve više prisutan i ima sve više dodatnih sadržaja i ponuda.

- Upravo je to bogatstvo ovakvog sajma jer to nije samo vjenčanica. Tu ima od odjeće za mladu i mladog, šminke itd. do dizajna, kolača, cvijeća. To je skup mnogo proizvoda, kaže Cinkopan Korotaj. Na presici je se pojavila i Andrea Pilato iz pekarnica i slastičarnice Concettino koja je sponzor festivala.

Projekt podupire Turistička zajednica Istarske županije zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom, Turističkom zajednicom grada Pule te brojnim drugim partnerima. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter