Sponza: Vlada se treba pozabaviti zakonima i propisima

Giovanni Sponza (Arhiva)
Giovanni Sponza (Arhiva)

Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza tijekom saborske rasprave o Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH izjavio je da su izmjene ovog zakona tehničke i političke naravi, dodajući da je s obzirom na najavljene reforme, očekivao mnogo više.

- Manje je bitno hoće li u povjerenstvu Vlade za upravljanje strateškim trgovačkim društvima biti jedan ili dva potpredsjednika Vlade i kakvi će biti njihovi formalni nazivi, jer mnogo je važnije da svi zajedno stvorimo cjelovit koncept gospodarske strategije upravljanja državnom imovinom koju trenutno nemamo, rekao je Sponza. Podsjetio je da je i sam predsjednik Vlade Tihomir Orešković naglasio da je stavljanje u funkciju državne imovine, odnosno njeno efikasnije upravljanje i raspolaganje, najlakši način kako ublažiti i značajnim dijelom riješiti probleme koji tište državu.

- U tom smislu, obaveza je prvenstveno Vlade, a tada i saborskih zastupnika, da u najkraćem roku detektiramo propise koji su manjkavi, neprovedivi, kao i propise koji danas definitivno otežavaju gospodarski napredak zemlje u cjelini, poput Zakona o šumama, Zakona o turističkom zemljištu, pomorskom dobru, ili određenim mjerama koje se tiču nedovoljne usklađenosti katastarskih i zemljišno-knjižnih podataka, istaknuo je Sponza.

U Klubu IDS-a smatraju da je konačno došlo vrijeme da se provede sveobuhvatna decentralizacija, funkcionalna i financijska, s prenošenjem obaveza i ovlasti s državne na lokalnu razinu. Također, zalažu se i za prenošenje odgovornosti, konkretno sredstava i materijalnih dobara koji su trenutno u vlasništvu, ili pod upravljanjem državnih tijela, na lokalnu razinu.

U ime Kluba IDS-a, rekao je da Vlada treba čim prije napraviti pomak od političkog kadroviranja koje već predugo traje, te što prije sve snage usmjeriti na izmjene temeljnih zakona i propisa.

- Klub IDS-a očekuje da će Vlada što prije otvoriti raspravu u Saboru oko ovih važnih tema, a mi ćemo pružiti pun doprinos u raspravi i predlaganju kvalitetnih rješenja s jednim jasnim ciljem. To je ponajprije poticanje i razvoj gospodarstva te bolji životni standard za sve naše građane, zaključio je saborski zastupnik i glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter