Sponza (IDS) pozvao Petrova da iskoristiti autoritet za uklanjanje ploče u Jasenovcu

Giovanni Sponza (Damjan Tadic /  CROPIX)
Giovanni Sponza (Damjan Tadic / CROPIX)

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika IDS-PGS-RI Giovanni Sponza u utorak je pozvao predsjednika Sabora Božu Petrova da svojim autoritetom potakne nadležne institucije na uklanjanje sporne spomen ploče u Jasenovcu, ističući da ploča s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" nije samo provokacija, nego i sramota za Hrvatsku te opasnost za društvo.

"Postavljanje ploče s ustaškim pokličem nije niti može biti samo provokacija, posebice na mjestu koje ima iznimno snažnu simboliku za građane Republike Hrvatske, već je to velika sramota za Hrvatsku i vrlo opasno za društvo u cjelini", navodi Sponza.

On je priopćenjem reagirao na izjavu Bože Petrova iz televizijskog intervjua u ponedjeljak, kada je rekao kako ne vidi razloga zašto bi se trebala maknuti sporna spomen ploča u Jasenovcu osim ako nije postavljena u svrhu provokacije.

Sponza ističe kako je relativiziranje ustaških simbola nedopustiv pristup prema najmračnijoj stranici hrvatske povijesti.

"Normaliziranje ustaštva u hrvatskom javnom prostoru vrlo je opasno. Želim podsjetiti da je rasprava oko legitimnosti ustaških simbola odavno zaključena, a o ishodu najbolje govore čak dvije odluke Ustavnog suda koje vrlo jasno ističu da pozdrav 'Za dom spremni' predstavlja govor mržnje", poručuje u priopćenju.

Stoga poziva predsjednika Sabora da iskoristi svoj autoritet kako bi resorne institucije učinile "ono što bi svaka ozbiljna europska zemlja odmah učinila", odnosno da hitno uklone ploču sa spornim natpisom.

"Brojne stranke, nažalost, oportuno šute ne bi li se dodvorile radikalnim biračima. IDS uvijek ima snagu reći da se ustaštvo ne smije tolerirati ni u promilima", zaključuje Sponza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter