Sovinjak će ugostiti raspjevanu karavanu

Raspjevana Buzeština lani održana u Humu (G. Č. Š.)
Raspjevana Buzeština lani održana u Humu (G. Č. Š.)

Raspjevana Buzeština, jedinstvena i najdugovječnija smotra amaterskog glazbenog stvaralaštva na sjeveru Istre, u svom 42. izdanju održat će se ove subote u Sovinjaku u sklopu programa obilježavanja Dana Svetog Jurja. Program počinje u 19 sati kada će zvuci koračnica buzetske i ročke limene glazbe dočekati mnoštvo glazbenih amatera Buzeštine i njihovu vjernu publiku na još jednom zajedničkom proljetnom druženju uz pjesmu, svirku i ples.

U glazbeno-zabavnom programu sudjelovat će sve sekcije Glazbenog društva "Sokol" Buzet, ŽKUD-a "Renato Pernić" Roč, Udruge "Mali veliki mikrofon", a predstavit će se i djeca iz Dječjeg vrtića "Grdelin", učenice Srednje škole te brojni glazbenici koji djeluju izvan udruga.

Predstavit će se dvije limene glazbe, dva mješovita pjevačka zbora, dva muška klapska sastava, dvije ženske vokalne skupine, nekoliko grupa gunjca te plesnih skupina, kao i pjevači. Ukupno će u programu nastupiti oko 200 izvođača iz svih krajeva Buzeštine, od Roča, Huma, Vrha, Sovinjaka do Buzeta. Organizator je Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet, suorganizatori: GD "Sokol" Buzet , ŽKUD "Renato Pernić" Roč, Udruga "Mali veliki mikrofon" i Udruga Hum, a pokrovitelj je Grad Buzet.

Raspjevana Buzeština pokrenuta je 1974. godine kao natjecateljska priredba "Djeca Buzeštine pjevaju i sviraju". Uskoro joj se pridružuju sve sekcije KUD-ova pa ona postaje svojevrsna smotra amaterskog glazbenog stvaralaštva čitave Buzeštine, ali i putujuća karavana, s obzirom da je godinama u travnju obilazila okolna naselja širom Buzeštine da bi se završni koncert održao u Narodnom domu u Buzetu. Zadnje desetljeće organizira se u travnju i simbolično se obilježava kao Dan glazbenog amaterizma Buzeštine. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter