Smeće progutalo novu zgradu Županijskog centra

Hrpetina vrećica nagrđuje okoliš novog odlagališta (D. ŠTIFANIĆ)
Hrpetina vrećica nagrđuje okoliš novog odlagališta (D. ŠTIFANIĆ)

I dok su takozvana reciklažna dvorišta u, primjerice, Rovinju ili Poreču gotovo neprimjetne građevine iza žičane ograde, s ponešto cvjetnjaka, humaka zemlje i trave, pulsko odlagalište izgleda kao jedno neuredno i nepregledno smetlište. Iako je staro polje na koje se godinama odlagao otpad sanirano te sada predstavlja samo jedno veliko brdo po kojem još uvijek voze kamioni praćeni stotinama galebova, a nove građevine budućeg Županijskog centra strše u tom okolišu, sve ostalo je zatrpano gomilom najlonskih vrećica.

Kulisa Kusturičinog filma

Poput scene iz kakvog Kusturičinog filma izgleda i obližnja kuća do koje vodi blatnjavi put, a na ulaznim stupovima stoje dva kamena labuda, slomljenih kljunova. A pogled kroz ulaz zaustavlja se na - povećoj barci, nagnutoj na bok koja "pliva" usred gomile najlona.

S obzirom da je izgradnja Centra zgotovljena te da je pitanje dana kada će prvi otpad početi stizati u obradu, postavlja se pitanje je li itko razmišljao da se ovaj nered sredi. Tim prije što je velikim dijelom Županijski centar financiran europskim novcem, na što upućuje i velika tabla na ulazu, pa se doista nameće pitanje što bi Europska unija rekla na takvu "prezentaciju" njenog ulaganja.

Misle li to očistiti i kada upitali smo direktora Pula Herculanee Igora Starog koji nam je odgovorio da će se okoliš Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu zasigurno očistiti, iako se, tvrdi direktor Stari, to čini gotovo nakon svakog vjetra.

Ponavljanje kod svakog jačeg vjetra

- Također, redovno se ploha odlaganja pokriva jalovinom, dok se boćnice pokrivaju zemljom. Ovaj problem će nestati sanacijom Kaštijuna i otvaranjem novog centra. Na žalost, mi to počistimo, ali se sve ponavlja, pogotovo nakon svakog jakog vjetra kakav je i nedavno puhao, rekao je direktor Stari. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter