Slovenski lovci uklonili košutu zapetljanu u žicu

Košutu stradalu na žilet žici uklonili slovenski lovci (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Košutu stradalu na žilet žici uklonili slovenski lovci (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Lešinu košute koja je skončala u mukama na žilet žici postavljenoj uz državnu granicu nedaleko pograničnog prijelaza Slum/Rakitovec, uklonili su slovenski lovci.

Košutu zapletenu u žilet žicu u nedjelju poslijepodne zapazio je lovac lovne sekcije Sv. Martin Lovačkog društva "Mirna" Buzet. Obavijestio je glavnog lovnika, a s obzirom je riječ o državnoj granici, on je kontaktirao Policijsku postaju Buzet. Dojava je potom preko slovenske policije u ponedjeljak stigla do centra za obavješćivanje te je proslijeđena Valteru Andrejašiču, predsjedniku LD Kojnik-Podgorje, koji je nadležan za područje Rakitovca.

Slovenski lovci su, prema navodima Primorskih novica, uginulu životinju duže vrijeme izvlačili iz žice. Odvezli su ju u hladnjaču, a potom ju je preuzeo djelatnik higijeničarske službe ovlaštene za uništavanje lešina životinja. Prilaz je bio moguć samo sa hrvatske strane, a njeno uklanjanje bilo je dodatno otežano zbog zabrane rezanja žičane ograde na državnoj granici.

Ovo je prvi prijavljeni slučaj stradavanja divljači na žilet žici, no ima indicija da je bilo još naleta divljači koja se uspjela izvući, ali je zbog posjekotina i rezova uginula na nekom drugom mjestu. U Lovačkom savezu Istarske županije upozoravaju da bi s obzirom na proljeće počinje vrijeme intenzivnijih migracija divljači, takvi slučajevi mogli biti učestaliji. Žicom se prekidaju prirodni migracijski putovi i značajno umanjuje bioraznolikost među divljači te bi se, tamo gdje je zapaženo da je divljač došla u kontakt sa žicom, trebalo otvoriti prolaze za divljač.

Slovenija je žičanu ogradu uz graničnu crtu prema Hrvatskoj postavila u prosincu prošle godine zbog bojazni da će se izbjeglička kriza nastaviti. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter