Slovenci spremaju "dostojanstveni vinarski prosvjed" u Bruxellesu

Bura u čaši terana (Arhiva)
Bura u čaši terana (Arhiva)

Prema informacijama koje smo jučer dobili iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, delegirani akt o teranu neće biti objavljen ovog tjedna, kao što je to najavila slovenska novinska agencija STA. Štoviše, prema informacijama koje je Ministarstvo poljoprivrede dobilo neposredno od nadležnih službi Europske komisije u Bruxellesu, javna objava tog akta nije ni predviđena u ovoj fazi postupka, jer taj dokument zasad postoji samo u tekstu na francuskom jeziku i služi samo za internu uporabu između pojedinih službi Europske komisije.

Ostaje pitanje zašto je slovenska državna novinska agencija STA objavila taj "spin" o javnoj objavi delegiranog akta o teranu. Jedan od razloga mogao bi biti posljednji slovenski pokušaj da medijskim i javnim pritiskom opet, po tko zna koji put, osujeti pravedno priznavanje istarskog terana. Naime, slovenski mediji objavili su da je u ponedjeljak u Bruxelles krenuo autobus s pedesetak vinara sa slovenskog Krasa i njihovih podupiratelja, s namjerom da europskom povjereniku za poljoprivredu Philu Hoganu "objasni zašto je postupak odobravanja Hrvatskoj iznimke u korištenju naziva teran, neprihvatljiv za kraške vinare i za čitavu Sloveniju".

Ovaj, kako se navodi u slovenskim medijima, "dostojanstveni vinarski prosvjed" predvodi direktor tvrtke Vinakras iz Sežane, Marjan Colja, na skupu bi trebali sudjelovati slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan, načelnici općina Sežana i Komen, Dario Terčon i Marko Bandelli, te slovenska europarlamentarka Violeta Bulc, a u Bruxellesu Slovenci planiraju okrugli stol o kraškom teranu te degustaciju njihovog terana i pršuta.

Šulin: Slovenija je izgubila bitku za teran zbog arogancije ministra Židana

Slovenija je bez potrebe izgubila "bitku za teran" i to zbog tvrdoglavosti ministra poljoprivrede Dejana Židana, koji nije pristajao na dijalog s Hrvatskom i Europskom komisijom o tom pitanju, ocijenila je slovenska eurozastupnica Patricija Šulin, izabrana u Europski parlament na listi oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS).

Slovenska bitka za teran u ovoj je fazi izgubljena, a ministar Dejan Židan je djelovao neodgovorno i previše kratkoročno, odbijajući kompromis i predložene razgovore s Hrvatskom, ali i s Europskom komisijom, kazala je Šulin na konferenciji za novinare u Ljubljani. Nije realno očekivati da bi Europski parlament mogao odbaciti Komisijin delegirani akt, a takve najave iz Slovenije su štetne, kazala je Šulin. (D. ŠIŠOVIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter