Skoro 80 milijuna kuna za kanalizaciju Medulinštine

Gradnja kanalizacije u Medulinu, na Ližnjanskoj cesti (T. GRBIĆ)
Gradnja kanalizacije u Medulinu, na Ližnjanskoj cesti (T. GRBIĆ)

Na današnjoj je konferenciji za novinare načelnik Općine Medulin Goran Buić izvijestio o provedbi gradnje kanalizacije u općini te koliko je teška ta investicija i koji su rokovi njena dovršetka.

- Kanalizacija se gradi uz pomoć dva projekta - "Jadran" i onoga iz investicijskog ciklusa Hrvatskih voda. "Jadran" je vrijedan 50 milijuna kuna, a investicijski ciklus Hrvatskih voda 8,8 milijuna. Hrvatske vode financiraju izgradnju s 90 posto, a ostatak podmiruje Općina, rekao je Buić.

U sklopu projekta "Jadran" gradit će se uređaj za pročišćavanje Marlera prvog stupnja, s 3,5 kilometara kopnenog i kilometar podmorskog ispusta. Dobivena je nova lokacijska dozvola za ispust, koja uključuje manji promjer cijevi, čime je, rekao je Buić, ostvarena određena ušteda. Hrvatske vode su raspisale natječaj i očekuje se da će izgradnja ispusta početi u ožujku 2013. Što se tiče uređaja za pročišćavanje, on se trenutno projektira, nakon čega će biti raspisan natječaj za izgradnju, a ujesen 2013. znat će se tko će ga i kada početi graditi, jer mora biti u funkciji do rujna 2014.

Osim uređaja i ispusta na Marleri, u sklopu "Jadrana" priprema se i rekonstrukcija crpne stanice Kažela, što ukupno ima vrijednost od 30 milijuna kuna. U Premanturi se pak projektira i gradit će se uređaj Glavica, zajedno s ispustom i gravitacijskim vodom koji će omogućiti spajanje crpne stanice Stupice, koja se namjerava rekonstruirati, na uređaj Glavica, što će ukupno stajati šest milijuna kuna.

Uređaj u Premanturi mora biti gotov do rujna 2014., a očekuje se da će izgradnja početi krajem 2013. Podmorski ispust u Premanturi koštat će četiri milijuna kuna. Izgradnja gravitacijskog kolektora u Vinkuranu, teška milijun i pol, izvedena je. Izgradnja pomerskog kanalizacijskog sustava košta osam milijuna s crpnom stanicom te gravitacijskim i tlačnim vodom i spajanjem na sustav Banjole, a ako bude sredstava, produžit će se ispust i izgraditi difuzor.

Što se tiče investicijskog ciklusa Hrvatskih voda, trenutno se gradi kompletna lokalna mreža naselja Vinkuran, što iznosi 2,7 milijuna kuna.

Ovih dana su otvorena gradilišta u Medulinu na Vrčevanu, u Ližnjanskoj, Munidi i Burlama, a radovi će biti gotovi do 15. svibnja 2013. Vrijednost radova u Medulinu je 4,3 milijuna kuna, u Premanturi 300 tisuća, a u Banjolama 1,5 milijuna.

- Ostaje nam Vintijan, koji tek treba projektirati da bi se spojio na sustav Pule. Investicije koje se planiraju teške su gotovo 80 milijuna kuna i imamo financijske konstrukcije, rokove i nositelje projekata. Mreža, koja je sad već dužine više od 30 km, bit će 2014. mreža puno veća i, što je najvažnije, imat ćemo sva tri uređaja (Premantura, Banjole, Medulin), zaključio je Buić. (Tatjana GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter