Sjevernokorejski satelit ne odašilje signale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Satelit koji je prošlog tjedna lansirala Sjeverna Koreja ne radi, kako se čini, budući da ne odašilje nikakav signal, rekao je američki astrofizičar koji prati svemirske letove.

Sjedinjene Države i njihovi azijski saveznici ocijenili su da je lansiranje rakete prošlog tjedna bilo uspješno. Raketa je postavila u orbitu objekt za koji sjevernokorejski režim tvrdi da je satelit za promatranje Zemlje koji emitira i domoljubne pjesme.

Johathan McDowell iz Instituta za astrofiziku Harvard-Smithsonian potvrdio je da je satelit doista u orbiti, ali da nije uhvaćen nikakav signal.

Rekao je da uređaj možda emitira premalom snagom da bi ga se otkrilo.

Drugi je razlog zabrinutosti, kaže McDowell, promjena jačine svjetlosti koju odražava satelit, što znači da nije usmjeren prema Zemlji, kao što bi trebao biti.

Pjongjang tvrdi da je lansirao raketu koja nosi satelit civilne namjene. No SAD i njegovi saveznici misle da je riječ o još jednom prikrivenu lansiranju balističke rakete dugog dometa, premda UN-ove rezolucije donesene 2006. i 2009. zabranjuju Sjevernoj Koreji svaku nuklearnu i balističku aktivnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter