Singular - umjetnički dragulj u pulskom starom gradu

Posljedica/Consequence Finca Mike Natrija u galeriji Singular (A. KANCELAR)
Posljedica/Consequence Finca Mike Natrija u galeriji Singular (A. KANCELAR)

Novootvorena pulska galerija za suvremenu umjetnost Singular, koja se nalazi u Ulici Castropola, pravi je mali umjetnički dragulj u pulskom starom gradu. U prekrasnom, nevelikom, bijelo oličenom galerijskom prostoru, čiji se postav može razgledati i kada je galerija zatvorena - kroz veliki prozor koji gleda na ulicu, do 30. svibnja je "posađeno" drvo, ogoljelo stablo koje izgleda kao da ga je donijelo more. Njegovo je cvjetoliko lišće crno, plastificirano, pomalo i opalo. Prizor, dojmljiv, čist, za posjetitelja zapanjujuće intiman dodir s umjetničkim djelom. Angažirano i ekološki osviješteno. Pritom i lijepo. Sve nekako istodobno djeluje i lokalno i svjetski. Riječ je o skulpturi "Posljedica/Consequence" finskog umjetnika Mike Natrija iz Turkua, nastaloj 2013. od nađenog materijala (drvo i plastika).

- "Posljedica" propituje naš odnos prema prirodi - način na koji ju koristimo kao neiscrpan izvor materijala i istovremeno kao sveprihvaćajuće smetlište. Materijali od kojih je napravljena "Posljedica" su naplavine i plastika koje su skupljene s plaža Jadrana. Djelo je stvoreno u Puli, posebno za galeriju Singular, ali istovremeno je univerzalnog karaktera; zagađenje ne poznaje granice, utječe na sve nas, piše na internetskoj stranici galerije Singular koju vodi pulska umjetnica s međunarodnom reputacijom SofijaSilvia (Silvia Potočki Smiljanić). Rad galerije podržavaju Grad Pula, Istarska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Objašnjeno je i da je koncept galerije "jedan umjetnik – jedan rad", a djelo koje je izloženo, uvjerili smo se, moguće je promatrati s ulice kroz veliki prozor galerije. Međunarodni program posvećen je svakom slučajnom i namjernom prolazniku, no program se može pratiti i na www.singulargalerija.com. Tako se na internetskoj stanici galerije može pročitati i intervju Potočki Smiljanić s Natrijem, prvim umjetnikom predstavljenim u galeriji. Skulpturu "Posljedica/Consequence" izradio je tijekom boravka u Puli u sklopu programa umjetnika u gostima galerije Singular. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter