Šetnja po centru Pule opasna zbog oronulih pročelja

Zgrada Zavoda za mirovinsko (D. MEMEDOVIĆ)
Zgrada Zavoda za mirovinsko (D. MEMEDOVIĆ)

Djelatnici pulskog Zavoda za mirovinsko osiguranje već dulje vrijeme sa strahom pristižu na posao, a opasnost im prijeti na samom mjestu rada, zgradi koja je u tako lošem stanju da je već odavno predloženo preseljenje djelatnika, ali do toga još nije došlo. Štoviše, nisu adekvatno sanirane ni štete od požara koji je krajem kolovoza buknuo u toj zgradi i dodatno je oštetio, a već se dogodio novi nemili događaj. Zadnja nezgoda zabilježena je tako početkom tjedna kada je odron kamenog ornamenta iznad prozora umalo ozlijedio djevojčicu, no, koja je, na sreću, pretrpjela šok. U šoku su i roditelji koji svakodnevno onuda prolaze kada prate djecu u vrtić ili iz vrtića, a koji je smješten tik do ove zgrade.

Ornament u glavu

Prema informacijama koje smo dobili iz Policijske uprave istarske, njihovi su djelatnici po primitku dojave o odronu kamenja na Portarati pristigli na izvid. "Kako je i nadalje prijetila opasnost od otpadanja i drugih dijelova fasade, djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Pula osigurali su mjesto događaja. Policijski službenici obavili su očevid te je utvrđeno da je ukrasni ornament iznad prozora na drugom katu u komadima pao na tlo, u trenutku kada je ispred zgrade prolazilo dijete. Jedan je komada pogodio dijete u glavu te je liječničkim pregledom utvrđeno da se radi o lakšim ozljedama. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti ovog događaja", navodi se u policijskom priopćenju. Međutim, provjerom u Hitnoj medicinskoj pomoći i Općoj bolnici Pula saznali smo da djevojčica ipak nije primljena na bolničku obradu te je moguće da je zbrinuta kod obiteljskog liječnika.

No, odavno je već poznato da je zgrada neuvjetna za bilo kakvo poslovanje, dotrajala je i stara, a posljednjih se godina u nju nije uložilo ni kune. Oronulost je vidljiva, a posebno njezina unutrašnjost koja jedva odolijeva zubu vremena te su ondje već zabilježeni slučajevi odrona plafona na djelatnike. To je ustvrdio i nadležni ministar Mirando Mrsić koji je još prije dvije godine za posjeta Puli rekao kako "mirovinsko" mora preseliti na drugu lokaciju. Razgovori o mogućim lokacijama tada su krenuli, no otad se još ništa nije poduzelo. Što se još treba dogoditi da se nešto poduzme, pitaju se djelatnici Zavoda, ali i Puljani koji žive i rade u blizini zgrade, a odgovor na to pitanje očekujemo i mi od ministra Mrsića kojem smo poslali i upit.

Stoljetne zgrade

Dakle, ni požar koji se dogodio prije dva mjeseca, niti odronjavanje kamenja s ove zgrade zapravo nije ni neočekivan, a na žalost niti izoliran slučaj. U redakciju su nam se javile čitateljice (podaci poznati redakciji) ispred kojih je nedavno, dok su hodale nogostupom Ulicom Giardini sa zgrade niti metar ispred njih pao kameni komad. Radi se o zgradi na adresi Giardini 7, na kojoj je krovni vijenac u vrlo lošem stanju i samo je pitanje trenutka kad će se ponovno urušiti.

Upravitelj zgrade je poduzeće Castrum Pula 97, čiji direktor Aleksandar Matić pojašnjava kako je zgrada izgrađena prije stotinu godina, u najstrožem je centru grada te samim time, kako kaže, zahtjeva posebnu pažnju i znatna investicijska ulaganja u fasadu, pročelje i krovište.

- Investicija nije zanemariva te se mora pažljivo planirati, a Castrum Pula 97 može započeti s planiranjem sanacije isključivo nakon dobivene suglasnosti većine stanara, odnosno suvlasnika zgrade. Upravitelj ima ingerenciju za hitne intervencije radi utvrđivanja stanja i sanacije oluka što će naša tehnička služba i obaviti, a također, suvlasnike i stanare zgrade upoznat ćemo s mogućnostima povlačenja sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te projekta Dolcevita, da bi projekt sanacije čim prije krenuo, ustvrdio je Matić.

Recentnih primjera na žalost ima još. Tako su nas unatrag dva dana obavijestili i o padu komada pročelja sa zgrade Centra za socijalnu skrb, koji također, samo pukom srećom, nije pogodio prolaznicu. Gledajući vremenski unatrag, zabilježeni su i odroni dijelova balkona, ali i fasada i krovova sa zgrada u samom središtu grada. Svi ti slučajevi ukazuju da je zub vremena ozbiljno nagrizao zgrade u centru grada i da je vrijeme da se netko tim problemom pozabavi prije nego za nekog prolaznika bude kasno. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter