Sele se radiologija, laboratorij i nuklearna medicina

Radiološke pretrage obavljat će se u zgradi ginekologije, na Odjelu dermatologije i u Mornaričkoj bolnici (D. PALIBRK)
Radiološke pretrage obavljat će se u zgradi ginekologije, na Odjelu dermatologije i u Mornaričkoj bolnici (D. PALIBRK)

U sklopu projekta izgradnje nove bolnice u Puli, u ponedjeljak, 5. prosinca, počet će rekonstrukcija zgrade dijagnostike u Zagrebačkoj ulici pa će se usluge laboratorijske i radiološke dijagnostike te nuklearne medicine pacijentima pružati na drugim lokacijama u sklopu pulske Opće bolnice. Kompletna adaptacija zgrade dijagnostike, prema planu, trebala bi biti dovršena u roku od šest mjeseci, kaže ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić.

Ograničen broj pacijenata

Laboratorijski odjel u Zagrebačkoj ulici, prema natpisu izvješenom na ulazu, sutra će primiti zadnje redovne pacijente na ovoj adresi. U četvrtak, 1. prosinca, sele u Mornaričku bolnicu u Negrijevoj ulici, u prostor hitnog laboratorija u prizemlju, gdje će do 9. prosinca primati samo hitne pacijente, a potom od ponedjeljka, 12. prosinca, samo ograničen broj pacijenata.

Odjel za nuklearnu medicinu odnosno ambulante za štitnjaču, ultrazvuk i punkcije štitnjače od 5. prosinca nalazit će se u prizemlju zgrade ginekologije u Zagrebačkoj ulici, na dnu hodnika, u dosadašnjim ambulantama za ginekološki ultrazvuk i UZV trudnica. Zbog preseljenja, u četvrtak i petak, 1. i 2. prosinca, neće raditi, a odjelna medicinska sestra već telefonski obavještava tada naručene pacijente i dogovara nove termine pregleda.

Što se tiče radiološke dijagnostike, u prizemlju zgrade ginekologije u Zagrebačkoj ulici obavljat će se ultrazvuk abdomena i limfnog statusa. Denzitometrija, odnosno mjerenje gustoće kostiju, obavljat će se na Odjelu za dermatologiju, također u krugu bolnice u Zagrebačkoj ulici, a ostale radiološke pretrage organizirat će se u Mornaričkoj bolnici, na tamošnjoj radiologiji u prizemlju.

Neke pretrage neće se obavljati

- U navedenom periodu smanjit će se dosadašnji opseg pružanja zdravstvene usluge, a uopće nećemo moći obavljati neke radiološke pretrage kao što su akt gutanja, pasaža tankog crijeva i irigografija. Navedene pretrage su ionako gotovo "zaboravljene" kao dijagnostička metoda jer su zamijenjene endoskopijom probavnog trakta i MSCT-om ili magnetskom rezonancijom. Na nuklearnoj medicini neće se moći obavljati scintigrafske metode, a u laboratoriju pretrage kao što su mjerenje metabolita i mikroelemenata (bakar, magnezij) u mokraći, spermiogram, pretrage iz stolice (kalprotektin, okultno krvarenje i test probavljivosti), mikroelementi u krvi (bakar, litij, cink), alergeni uključivo IgE (RIST i RAST), imunološke pretrage ECP, triptaza i C1 inhibitor, prenatalni probir i druge, kaže dr. Hrstić.

Uzorkovanje krvi za 100 pacijenata dnevno, ostali obiteljskim liječnicima

Uzorkovanje krvi u bolnici za pacijente primarne zdravstvene zaštite ograničeno je na stotinu pacijenata dnevno i prioritet imaju djeca, trudnice i invalidi. Brojevi će se pacijentima izdavati na ulaznoj porti Mornaričke bolnice. Sva ostala uzorkovanja krvi, prema dogovoru s obiteljskim liječnicima, obavljat će se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite. Šalter za potrebe Odjela za radiološku dijagnostiku bit će smješten u Mornaričkoj bolnici, u glavnom holu desno. Za sve eventualne upite pacijenti se mogu obratiti na mail adresu [email protected] te na telefon 376-400. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter