Seksualnost Istre od prapovijesti do danas


S artefaktima koji se protežu od prapovijesti do današnjih dana i većinom prate mušku i žensku liniju prihvaćanja teme spola i spolnosti, temom intrigantna izložba "Gajba i tić: pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre" otvara se sutra u 20 sati u pulskom izložbeno-galerijskom prostoru Sveta srca. Zahtjevan projekt plod je trogodišnjeg rada kustosa istarskih muzeja.

Autori izložbe su dizajner Mauricio Ferlin te kustosice Tajana Ujčić i Katarina Marić. Kako navode, izložba tematizira muškost i ženstvo, otvorenost i zatvorenost Istre, eros i erotičnost u Istri od prapovijesti do danas. Gajba i tić metafore su za ženski i muški spolni organ, poznate iz pučkih pjesma, taranki i botununada.

Izložba suprotstavlja suzdržano i sputano onom otvorenom i razigranom u karakteru i mentalitetu Istrana. Ono raskrito (vulgarizirano) manifestira se kroz humor i snažnu samoironiju, dok je ljubav i stvarni intimni život skriven (pokriven) kako u simbolici predmeta koje izlažemo, tako i u pričama, poslovicama, poeziji, a napose u stvarnom životu.

Postav otvaraju dvije misli: "Muškarci (misle da) drže stvar u svojim rukama" i "Žene (misle da) drže konce u svojim rukama

Nositelji projekta su Povijesni i pomorski muzej Istre i Arheološki muzej Istre, a zastupljeni su i muzeji iz "geografske" Istre - iz Kopra, Pirana, Trsta i Aquileie. Koordinacija istarskih muzeja realizirala je 2012. izložbu "Ki sit ki lačan", dobivši tada prestižnu nagradu za izložbeni projekt godine Hrvatskog muzejskog društva. Izložba "Gajba i tić" bit će otvorena do 31. listopada. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter