SDP pokreće postupak protiv Sauche

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo SDP-a donijelo je u srijedu navečer odluku o o pokretanju stranačkog postupka protiv svog saborskog zastupnika Tomislava Sauche, koji se zbog afere s dnevnicama trenutno nalazi u istražnom pritvoru u Remetincu, no nikakve mjere stranka neće izricati dok  Saucha ne izađe iz pritvora i iznese svoju obranu.

“Svi vjerujemo da je nevin, ali politička odgovornost je šira od građanske. Ne možemo se praviti da se to ne događa. Donijeli smo odluku o pokretanju stranačkog postupka protiv Sauche, ali se neće odvijati dok je on u pritvoru i dok ne bude imao priliku iznijeti svoju obranu. Pokreće se postupak, ali neće se izricati nikakve mjere”, izjavio je član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin u stanci sjednice Predsjedništva.

Mjere koje se mogu izreći su opomena, suspenzija ili isključenje, rekao je Grbin, odbivši prejudicirati koja mjera će biti izrečena protiv Sauche s obzirom da je postupak tek na početku.

Predsjedništvo SDP-a raspravljalo je večeras i o lokalnim izborima, a vezano za Zagreb ponovljeno je stajalište, koje je prije nekoliko dana izrekao i predsjednik stranke Davor Bernardić, da je za promjene u Zagrebu potreban zajednički nastup čitave oporbe. 

"Razgovarat ćemo s našim koalicijskim partnerima i unutar stranke i na temelju toga će zagrebačka gradska organizacija uskoro donijeti odluku o kandidatu za zagrebačkog gradonačelniku. Donijet ćemo odluku koja je najbolja za Grad Zagreb i promjene koje su mu potrebne", istaknuo je Grbin.

Dodao je da su u Zagrebu "otvoreni za sve mogućnosti, ali nisu donijeli odluku je li to SDP-ovac ili netko drugi – sve su opcije otvorene”.

Vezano uz aktualnu političku situaciju, Predsjedništvo SDP-a ponovno se referiralo na saborsku raspravu i glasovanje o povjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

"Mi u SDP-u smo razočarani stajalištem vladajućih, a još više Mostom koji je odbio zauzeti stav o tako važnoj temi. Činjenica je da je ministar preživio glasovanje u Saboru, ali njegova reputacija nije opstala. Svi danas u Hrvatskoj znaju da je on plagijator i da je muljao s fondovima i ako nakon šest mjeseci bude i dalje ministar, mi već sada najavljujemo da ćemo nastaviti s podnošenjem zahtjeva za glasovanjem o njegovoj smjeni", rekao je Grbin.

Predsjedništvo SDP-a, rekao je, raspravljalo je i o militarizaciji u hrvatskom društvu, a posebno vezano za najavu slanja hrvatskih postrojba u sklopu NATO-a, u Poljsku, kod granice EU i Rusije.

"Odluku o slanju Oružanih snaga  RH izvan hrvatskih granica može donijeti jedino i isključivo Hrvatski sabor", ustvrdio je Grbin. Dodao je kako poziva "sve one iz Ureda predsjednice, Vlade i Ministarstva obrane da prije nego što tu odluku raspravi Sabor i prije nego što se o tome donese formalna odluka, ne puštaju takve informacije u javnost, ne plaše građane i ne dovode u pitanje sigurnost zemlje". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter