Sasvim posebne kulturne sredine

Branka Arh, Josip Diminić, Gorka Ostojić Cvajner, Rok Zelenko, Klaudija Velimirović i Eugen Vodopivec Borkovsky (M. MIJOŠEK)
Branka Arh, Josip Diminić, Gorka Ostojić Cvajner, Rok Zelenko, Klaudija Velimirović i Eugen Vodopivec Borkovsky (M. MIJOŠEK)

"Likovni fenomeni Istre: Labin i Grožnjan" naziv je programa tijekom kojeg su na pulskom Sajmu knjiga predstavljene dvije vrijedne monografije, ona Branke Arh "Labinski uzlet likovnosti: 20 godina" (Grad Labin) i Roka Zelenka "PICTIA: likovna monografija (Obalne galerije Piran, Slovensko kulturno društvo Istra).

O ovim vrijednim knjigama govorili su Rok Zelenko, Branka Arh, Gorka Ostojić Cvajner, Eugen Vodopivec Borkovsky, Klaudija Velimirović, Josip Diminić i Loredana Ružić Modrušan.

Usustavljena filmska građa

- Posljednjih nekoliko desetljeća nastao je čitav niz vrijednih monografija o raznim umjetnicima, za što su zasluženi sami umjetnici, izdavači i kuratori. Labin i Grožnjan sasvim su posebni gradovi u znaku umjetnosti i koji žive umjetnost. Grožnjan je bio bez življa i života sve dok nisu došli umjetnici, a Labin je također došao do teške faze nakon gašenja rudnika. No, zahvaljujući trudu i maru čitavom nizu umjetnika, stvar se promijenila, kazala je Gorka Ostojić Cvajner.

Josip Diminić, kojeg je Gorka Ostojić Cvajner nazvala monumentom Labina prisjetio se svojih početaka te izrazio zahvalu svima onima koju su doprinijeli realizaciji ove monografije te umjetničkom rastu i razvoju Labina.

Branka Arh prisjetila se početaka razvoja umjetnosti u Labinu, veselila se kako su Uzleti rasli te bila je zadovoljna činjenicom što su sudionici shvatili da to nije prolazna manifestacija.

- Počeci nisu bili lagani, bile su to teške godine, no zadovoljni smo postignutim i drago mi je da je sada taj materijal usustavljen i dostupan za nove generacije i sve one koje zanima umjetnost, istaknula je Branka Arh, a Gorka Ostojić Cvajner pohvalivši rad ove povjesničarke umjetnosti kazala je da nažalost danas u Istri postoje samo tri povjesničara umjetnosti, a da su oni svojim znanjem i stručnošću potrebniji nego ikad.

Loredana Ružić Modrušan istaknula je da je Labin poseban planet u istarskoj galaksiji što se umjetnosti tiče, te da su umjetnici pravi ambasadori kulture, naglašavajući svoje zadovoljstvo što je monografija ugledala svjetlo dana.

Iz obitelji umjetnika

Predstavljajući Roka Zelenka, Ostojić Cvajner je rekla da on dolazi iz osmočlane umjetničke obitelji, gdje je otac Karel jedan od začetnika umjetničkog života u Grožnjanu, pokojna majka Sonja bila je također vrsna umjetnica, keramičarka, a umjetnica je i njegova sestra, njezin pokojni suprug, te Rokova supruga Leonida i njihovi sinovi Marko i Martin.

Zelenko se prisjetio svojih početaka, prvih susreta s Grožnjanom, te kako je počeo skupljati dokumentarističku građu o gradu umjetnika.

- Zelenko je do 1995. godine sakupljao ljude, umjetnike, onda sam ja počeo inicirati manifestacije. Nije to uvijek bilo lako, no možemo biti zadovoljni, imali smo podršku i bivšeg gradonačelnika i sadašnjeg, kazao je Borkovsky.

Govoreći o koncepciji Zelenkove monografije, Ostojić Cvajner je naglasila da je neobična, na što je autor rekao da je to nešto između autobiografije, monografije, kataloga i slikovnice.

Ostojić Cvajner je za Klaudiju Velimirović, donedavnu predsjednicu Slovenskog kulturnog društva Istra, rekla da je vrlo agilna i aktivna, te se prisjetila njezinih zasluga za promidžbu slovenske kulture i umjetnika u Puli, a Velimirović je ukratko sažela kako je to djelo nastalo. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter