Samo šest posto kućanstva odabralo jeftiniju struju

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Unatrag godinu dana, otkad je i u Hrvatskoj liberalizirano tržište električnom energijom pa potrošači nisu više obavezni struju kupovati od samo jednog, određenog im dobavljača i miriti se s njegovim poskupljenjima, rijetko pojeftinjenjima, na drugog se opskrbljivača odlučilo svega šest posto kućanstava! Od dva milijuna kućanstava, koliko ih na mreži ima, samo se oko 120.000 njih odlučilo za niže, k tome i, kroz naredne tri godine, fiksne cijene električne energije.

Još su inertniji kupci iz kategorije poduzetništva jer svaki drugi poduzetnik, njih još oko sto tisuća, nije promijenio opskrbljivača, makar će uskoro zbog toga plaćati i do 20 posto skuplju energiju. Kako su svi oni zajedno, i kućanstva i poduzetništvo, vrlo glasni kod svakog poskupljenja energenata, čudi zbog čega se u većem broju sada ne odlučuju na smanjenje svojih troškova.

Budu li rasle sada povijesno niske cijene energije na tržištu, a sigurno hoće, poskupljivat će i "alternativni" opskrbljivači, kao i HEP-ODS, kojem je i dalje vjerno više od 90 posto kućanstava. Pritom će se "alternativci" u tim poskupljenjima ponašati fleksibilnije. Zašto potrošače poskupljenja toliko brinu, a lako dostupna ih pojeftinjenja istovremeno ne zanimaju, velika je enigma.

"Ne znam zašto je to tako. Činjenica je da novi opskrbljivači nude fiksne cijene kroz tri godine, jeftiniji su, pogodnosti postoje, a za promjenu opskrbljivača treba pet minuta vremena", čudi se i Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter