Sajma Matijević štrajka glađu ispred pulske Gradske palače

Sajma Matijević ispred Gradske palače
Sajma Matijević ispred Gradske palače

Puljanka Sajma Matijević u ponedjeljak je, točno u podne, ispred Gradske palače počela štrajkati glađu zbog, kako tvrdi, neriješenog nužnog smještaja koji je zatražila od Grada. Iako je tek 176. na listi za dodjelu tzv. socijalnog gradskog stana, Matijević kaže da će štrajkati sve do ispunjenja njenog zahtjeva. Iako su je u ponedjeljak primile dogradonačelnica Elena Puh Belci, pročelnica Elvira Krizmanić Marjanović i pomoćnica pročelnika Ureda Grada Lovorka Hajdić Golja, ponudivši joj 650 kuna gradske mjesečne socijalne pomoći za sufinanciranje najma sobe, Matijević je to odbila.

Želim ključ od stana

- Ja ne tražim novčanu pomoć, nego nužni smještaj, sobu ili stan za sebe i 18-godišnju kćer. Želim da mi dijete ima ključ stana, a ne da nas svatko izbacuje, kaže.

Podsjeća da joj bivši suprug, od kojeg se razvela prije 14,5 godina, a s kojim je bila u braku 3,5 ljeta, nije plaćao alimentaciju, pa joj sada sa zateznim kamatama duguje 276 tisuća kuna. Dosad je s nezaposlenom kćeri koja je odustala od školovanja živjela u stanu s jednim, kako kaže, alkoholičarom i psihičkim bolesnikom.

- Nije me uznemiravao, ali sam mu kuhala i plaćala najamninu. Jučer sam izašla iz tog stana i sad živim u skladištu, a kćer momentalno živi kod prijatelja. Ne tražim ništa badava, plaćat ću najam i režije. Stanovi preko oglasa koštaju više od 2.000 kuna plus režije. Ne primam nikakvu pomoć, živim isključivo od plaće u Općoj bolnici gdje radim na neodređeno kao spremačica i primam od 2.800 do nešto više od 3.000 kuna mjesečno, ovisno o odjelu, kaže Matijević i dodaje da u Puli nema nikog tko bi joj mogao pomoći, majka i brat žive u Bosni i tu i tamo joj pomognu.

Prijatelji? Na to se pitanje nasmijala i pogledala prema pustom, mrzlom Forumu:"Prijatelji? Interesantno, nema nikog. Dal se boje ili brane čast, obraz? Zašto nisu došli? Snalaze se. Da nemaju, došli bi tu". Podsjeća da je i s nekadašnjim suprugom živjela u podstanarstvu te je troškove života podmirivala sama. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter