Sačuvati radna mjesta u najvećoj mogućoj mjeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za Cimos još ima nade, Talijani su u Kopar došli s novom ponudom, a na to ih je potaknula američka korporacija Honeywell Turbo Technologies kojoj Cimos prodaje turbopunjače za automobilsku industriju, prenijela je RTV Slovenija.

Predstavnici talijanskog fonda Palladio Finanziaria, krajem veljače rezolutno su, doduše posredno kroz medijsko priopćenje PR agencije, ustvrdili da odustaju od kupnje slovenske grupacije Cimos d.d. - Automobilske industrije Kopar, pa ipak su jučer prijepodne u sjedištu Cimosa u Kopru, iza zatvorenih vrata razgovarali sa vodstvom Cimosa, slovenskog Društva za upravljanje imovinom banaka i predstavnicima sindikata, među njima i sindikatom zaposlenih u hrvatskim tvornicama ove slovenske tvrtke u Buzetu, Roču i Labinu u kojima je više od tisuću zaposlenih.

Sastanak i danas

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Istru Đino Šverko izjavio je da je umjesto predviđenih jedan, sastanak potrajao dva i pol sata.

- Talijanski investitori prezentirali su nam postojeće stanje, jedno dubinsko snimanje Cimosa i njihove poglede na investicijska ulaganja. Naravno najviše nas je zanimala socijalna komponenta, dok su Talijani htjeli vidjeti da li su dobrodošli i to čuti od sindikata. Rekli smo im da su poželjan partner, naravno sa zadrškom zbog socijalne komponente. Tražimo poštivanje kolektivnih ugovora, a primarni je uvjet sačuvati radna mjesta u najvećoj mogućoj mjeri. Iako su Talijani očekivali da će se odmah tijekom jučerašnjih razgovora postići konačni dogovor, dogovoren je još jedan sastanak za danas (četvrtak) kada bi se potpisala jedna promemorija tako da je na sindikatima dosta velika odgovornost, izjavio je Šverko.

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Istru rekao je također da jučerašnje razgovore u Kopru ocjenjuje pozitivnim, da je optimist te da vjeruje da će se dogovor između sindikata i talijanskih investitora postići danas te da će Talijani time definitivno ponovo ući u igru i sklopiti kupoprodajni sporazum.

Talijani razočarani

Prenio nam je također da su talijanski investitori razočarani pristupom obje vlade i očekivanjima da će se preko njihovih leđa rješavati višegodišnje dubioze zbog Cimosovih dugovanja Hrvatskoj. Najavili su također da će ako uđu u Cimos uložiti 35 milijuna eura odmah, a dodatnih 50 milijuna eura u naredne tri godine.

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek koji je nakon medijskih najava da se Talijani povlače, obznanio da slovenska Vlada razrađuje i "plan B" kojim bi Cimos izvukla iz sadašnjih teškoća i izbjegla da završi u stečaju, za sada nije komentirao nove pregovore.

U tom kontekstu ponovnog otvaranja pregovora o kupnji, iznova postaje aktualna odluka hrvatske Vlade o načinu podmirenja duga kojeg Cimos ima prema bivšoj Riječkoj banci, čiji je sastavni dio i obveza zadržavanja postojećih radnih mjesta u Cimosovim tvornicama u Hrvatskoj i to minimalno dvije godine. Na pitanje da li su s hrvatskom stranom ponovo potaknuti pregovori o rješavanju spora, u slovenskom Ministarstvu za gospodarski razvoj i tehnologiju jučer su novinarima Primorskih novica odgovorili da "ministar Počivalšek zadnjih tjedana nije bio u kontaktu sa hrvatskim ministrom Marićem". (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter